Şiddetli çapaşıklık ve Sınıf II Maloklüzyona Sahip Hastanın Forsus Apareyi ile Tedavisi: Olgu Sunumu


Yıldırım G., Acar Y. B.

17. TOD ULUSLARARASI SANAL KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Mart 2021, ss.258

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.258
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ:
Sınıf II malokluzyonlar büyüme modifikasyonu, kamuflaj tedavisi ya da ortognatik cerrahi ile tedavi edilebilmektedir. Sabit fonksiyonel apareyler büyüme atılımının sonunda olan veya kooperasyon problemi bulunan hastalarda tercih edilmektedir. Bu vaka raporu şiddetli çapraşıklık ve Sınıf 2 divizyon 1 maloklüzyona sahip bir hastanın forsus apareyi ile sabit fonksiyonel tedavisini sunmaktadır.

OLGU:
Kronolojik yaşı 13 yıl 5 ay olan erkek hasta üst ve alt anterior bölgedeki şiddetli çapraşıklık şikayetiyle kliniğimize başvurmuştur. Hastanın ekstraoral muayenesinde herhangi bir asimetri bulunmazken, konveks bir profile sahip olduğu gözlenmiştir. Yapılan intraoral klinik muayenede her iki tarafta da sınıf 2 molar ve kanin ilişkiyle beraber 9 mm overjet ve 3 mm overbite gözlenmiştir. Üst orta hat 1 mm, alt orta hat 3 mm sağa deviye bulunmuştur. Sefalometrik değerlendirmede SNA: 78, SNB: 73, ANB: 5 ve IMPA: 84 derece olarak ölçülmüştür. Tedavi planında akrilik cap splint ile 2 haftalık RPE sonrasında, 0.017x0.025 SS ark telinde sabit fonksiyonel bir aparey olan forsus apareyi ile çekimsiz sabit ortodontik tedavi yapılmasına karar verilmiştir. Dişler seviyelendikten sonra 6 ay süreyle forsus apareyi uygulanmıştır. Vakanın tedavisi bilateral Sınıf I kanin ve molar ilişki, ideal overjet ve overbite sağlanarak başarıyla bitirilmiştir. Debonding sonrası üst ve alt çeneye sabit retainerlar uygulanmıştır. Toplam tedavi süresi 25 aydır.

SONUÇ:
Bu vaka raporu şiddetli dişsel Sınıf II divizyon 1 maloklüzyonun sabit fonksiyonel apareyler kullanılarak başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğini göstermiştir.

AIM:
Class II malocclusions can be treated by growth modification, camouflage treatment or orthognatic surgery. Fixed functional appliances can be used in Class II patients who are at the end of prepubertal growth spurt or are uncooperative. This case report presents orthodontic treatment procedure by Forsus appliance of the patient with severe crowding and Class II Division I malocclusion.

CASE:
A 13 years 5 months old male patient was referred to our clinic complaining about severe crowding on upper and lower arches. During her extraoral examination the patient had convex profile and presented a symmetric face. In intraoral clinical examination 9 mm overjet, 3 mm overbite were observed and molar and canine relationship were Class II on the both sides. Upper midline ise 1 mm and lower midline was deviated 3 mm to the right side. According to cephalometric analysis SNA: 78, SNB:73, ANB:5 and IMPA: 84 degrees were measured. Intreatment plan, it was decided to perform firstly RPE with acrylic cap splint after that fixed orthodontic treatment with forsus appliance, which is a fixed functional appliance, on 0.017x0.025 SS arches. Forsus appliance was used for 6 months after teeth were aligned. Bilateral Class I canine and molar relationship, ideal overjet and overbite were successfully achieved at the end of the treatment. Fixed retainers were bonded lower and upper arches. Total treatment duration was 25 months.

CONCLUSIONS:
This case report shows that severe dental Class II division I malocclusion can be successfully treated using fixed functional appliances.