Ebeveynlerin Ruh Sağlığının Çocuk Sağlığı Üzerine Etkileri


Barış H. E., Boran P.

Anne Babalığın Çocuk Sağlığının Geliştirilmesindeki Önemi, Perran Boran, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.20-25, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.20-25
  • Editörler: Perran Boran, Editör
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Erken çocukluk gelişimi genetik, sosyal, biyolojik ve çevresel çok çeşitli faktörlerden etkilenir. Annenin ruhsal iyilik hali çocuklarda büyüme ve gelişmeyi etkileyen en önemli etmenlerden biridir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, babaların ruh sağlığının da öneminin altını çizmektedir. Ebeveynlerin yaklaşık %18'i ruhsal bozukluk yaşayabilmektedir. Perinatal depresyon, annelerde %20 sıklıkla, babalarda ise %10 sıklıkla bildirilmiştir. Anne veya babanın depresyon, anksiyete veya stres yaşaması, çocuklarda gelişimsel gecikmeler, büyüme geriliği, bodurluk, duygusal sorunlar ve davranış sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Çocuklar üzerindeki etkiler henüz bebeklik döneminde ortaya çıkmakta ve adölesan ve erişkin dönemde de devam edebilmektedir. Annede peripartum depresyonun taranması rutin çocukluk çağı izlemlerinin bir parçası olarak önerilmektedir. Yeni araştırmalarla babaların da ruhsal iyilik halinin çocuklar üzerindeki etkileri ortaya konuldukça, babaların da babalığa geçiş sürecinde desteklenmesinin altı çizilmektedir. Çocuk sağlığı uzmanlarının, anne ve babanın ruh sağlığını değerlendirmesi, aile merkezli bütüncül yaklaşımın bir parçası olarak ele alınmalıdır.

Numerous factors such as genetic, social, biologic and environmental can impact early childhood development. Maternal mental well-being is one of the most important factors that can affect child growth and development. Almost 18% of the parents experience mental disorders. The prevalence of perinatal depression is 20% in mothers and 10% in fathers. Parental depression, anxiety and stress are associated with developmental problems, failure to thrive, stunting, emotional and behavioral problems in children. These effects can become apparent early in infancy and extend throughout adolescence and adulthood. Screening maternal perinatal depression is recommended in pediatric primary care. As the effects of paternal mental health on child development have been demonstrated with recent findings, supporting the fathers during transition to fatherhood is emphasized. Evaluation of maternal and paternal mental health by child health specialists, should be integrated in well-child visits as part of family centered care.