Laparoskopik radikal sistoprostatektomi ve ortotopik ileal yeni mesane rekonstrüksiyonu: adım adım uyguladığımız teknik ve sonuçlarımız


ERDOĞRU T., Yücel S., ŞANLI A., AKIN Y., celik O., BAYKARA M.

Türk Üroloji Dergisi/Turkish Journal of Urology, cilt.34, sa.1, ss.84-91, 2008 (Scopus) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 34 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2008
  • Dergi Adı: Türk Üroloji Dergisi/Turkish Journal of Urology
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.84-91
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Laparoskopik radikal sistoprostatektomi (LSPr) ile uygulanan ortotopik ileal yeni-mesane invasive ancak organa sınırlı mesane kanserinin cerrahi tedavisinde uygulanabilirliği ortaya konulmuştur. Ancak bu konuda ülkemizdeki bildirilmemiştir. Bu çalışmada, uyguladığımız LSPr ve ortotopik ileal yeni-mesane ile kontinan diversiyon tekniğimiz ve sonuçları sunulmaktadır.Cerrahi uygulama beş adımda sınıflanabilir: Laparoskopik genişletilmiş pelvik lenfadenektomi, retrovezikal bölüm, anterovezikal bölüm, ekstrakorporeal bölüm ve intrakorporeal uretra-yeni mesane anastomozu. Serimizde LSPr 10 hastaya uygulanmış olup bunlardan 7 hastada kontinan diversiyon olarak ortotopik ileal yeni-mesane rekonstrüksiyonu gerçekleştirilmiştir.Ameliyat süresi 345-575 dakika arasında olup, ortalama 488.7±86.1 dakika, yaklaşık kan kaybı 100-800 ml arasında, ortalama 362.0±203.7 ml. olarak gerçekleşmiştir. Tüm hastalarda cerrahi sınır tümüyle negatif olarak belirlendi. İki hastada üretral kateterin alınmasından sonra görülen ve antibiyoterapi ile kontrol edilen uzamış yüksek ateş dışında, ameliyat sırasında istenmeyen yan etki ile karşılaşılmadı.Radikal sistektomi tedavisinin endike olduğu mesane kanseri olgularında LSPs ile uygulanan ortotopik ileal yeni-mesane rekonstrüksiyonu uygulanabilir ve düşük morbidite, daha iyi görüntüleme ve kozmetik üstünlükleri olan bir cerrahi yaklaşımdır. İleal poşun ve üreteral anastomozların, spesimenin dışarı alındığı ufak insizyondan, ekstrakorporeal olarak gerçekleştirilmesi ek bir morbidite sağlamaksızın işlemin karmaşık özelliğinde hızlanma ve ameliyat süresinde azalmaya yardımcı olmaktadır.
Laparoscopic radical cystoprostatectomy (LCPr) with ortotopic ileal neobladder is now applied to treat invasive organ confined bladder cancer. However, it has not been performed in national uro- oncologic practice. We describe in this study, our technique step by step that we have performed in 8 patients and achieved promising results.Materials and Methods: The surgical procedure can be divided into five steps: Laparoscopic extended pelvic lymphadenectomy, retrovesical part, anterovesical part, extracorporeal part and intracorporeal urethra-neobladder anastomosis. Laparoscopic radical cystoprostatectomy was performed in 10 patients consisting of seven underwent orthotopic ileal neobladder reconstruction.Results: The operating time was 345-575 minutes with an average 488.7±86.1; the estimated blood loss was 100-800 ml with an average of 362.0±203.7 ml. The surgical margins of the bladder specimen were negative in all patients. There was no major peroperative complication but prolonged fever in 2 after removal of the catheter which was treated conservatively.Conclusion: The LCPr with orthotopic neo-bladder is a feasible and promising option for bladder cancer when radical cystectomy is indicated. The extracorporeal formation of the ileal pouch and ureteral implantation through a small midline incision can simplify the complexity of the procedures and shorten the operation time without additional morbidity.