1930 - 1960 Yılları Arasında Tarihi Yarımada’da Gerçekleştirilen İmar Politika ve Uygulamaları Üzerine Bir Değerlendirme


ERYİĞİT B. H., KAPUCU YAVUZ A.

TESAM AKADEMİ, cilt.10, sa.2, ss.411-456, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 10 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.30626/tesamakademi.1211644.
  • Dergi Adı: TESAM AKADEMİ
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.411-456
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İmar uygulamalarının sahip olduğu estetik biçim ve algılar şehirlerin karakteristik yapısını betimlemede etkili olduğu gibi, içinde barındırdığı toplumun yaşam biçimine dair ipuçları da vermektedir. Bu hususta geçmiş ve gelecek arasındaki ilişkinin kuruluş biçimi açısından İstanbul önemli bir araştırma mekânıdır. Çeşitli imar uygulamaları aracılığı ile İstanbul’un kent formunda değişimlerin gerçekleştiği dönemlerden biri Cumhuriyet sonrası modernleşme politikalarının gelişmesiyle başlamıştır. Başkentin Ankara’ya taşınması ve Belediye Kanunu’nun çıkması gibi uygulamalar, İstanbul’un imarında yeni politikalar geliştirilmesini beraberinde getirmiştir. Bu çalışma, Tarihi Yarımada bölgesinde 1930–1960 yılları arasında, imar politika ve uygulamalarını konu almaktadır. Bölgenin geçirdiği değişiklikleri değerlendirerek bugün ve geçmiş arasında ilişki kurmak, bugünün koşulları ile süreci yeniden ele alarak fiziki ve sosyal anlamda oluşan değişimi ve sonuçlarını ortaya koyarak geleceğe yönelik adımlara katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmanın kapsamı ve sınırlılıkları Tarihi Yarımada Bölgesi ve 1930-1960 yılları zaman aralığı olarak belirlenmiştir. Nitel araştırma yöntemleriyle tarihsel analiz yapılarak, belgeler ve görsel kayıtlar incelenmiştir. Bulgular analiz edilip öneriler geliştirilerek çalışma sonuçlandırılmıştır.
The aesthetic forms and perceptions of zoning practices are not only effective in describing the characteristic structure of cities but also give clues about the lifestyle of the society they host. One of the periods in which changes took place in the city form of Istanbul through various zoning practices began with the reconstruction of post-Republican modernization policies. Practices such as the relocation of the capital to Ankara and the enactment of the Municipality Law brought about the development of new policies in the reconstruction of Istanbul. This study focuses on zoning policies and practices in the Historic Peninsula between the years 1930-1960. It is aimed to establish a relationship between the present and the past by evaluating the changes that the region has undergone, reconsidering the process with today's conditions, and contributing to future steps by revealing the physical and social changes and their results. The scope and limitations of the study were determined as the Historic Peninsula region and the period between 1930-1960. Historical analysis was made with qualitative research methods, and documents and visual records were examined. The findings were analyzed and suggestions were developed and the study was concluded.