Optik Sinir ve Görme Yolları Patolojilerinde Elektrodiagnostik Testlerin Kullanımı


Dericioğlu V., Şahin Ö.

OKULER ELEKTROFİZYOLOJİ ELEKTRODİAGNOSTİK BİRİM KİTABI, Dr. Banu Turgut Öztürk,Dr. Ayşe Öner, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, İstanbul, ss.153-187, 2021

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Ders Kitabı
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Sayfa Sayıları: ss.153-187
  • Editörler: Dr. Banu Turgut Öztürk,Dr. Ayşe Öner, Editör
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Görme sistemine ait elektrofizyolojik testler, peri- metri, görme fonksiyonlarının objektif olarak değer- lendirilebilmesini sağlayan yöntemlerdir. Patolojiyi görme yolları üzerinde lokalize edebilmeleri ve optik sinire ait farklı hastalıkların ayırıcı tanısı hakkında fi- kir verebilmeleri nedeniyle optik sinir ve görme yol- larını ilgilendiren patolojilerde sıklıkla kullanım alanı bulmaktadırlar. Bu patolojilerin değerlendirilmesinde görsel uyarılmış potansiyel (visual evoked potentials; VEP) ve elektroretinogram (ERG) tekniklikleri birlik- te kullanılarak retino-kortikal yolak üzerindeki lezyo- nun yeri, karakteri ve tutulum derecesi hakkında fikir sahibi olunabilir.

Optik sinir ve görme yolları, dış retinal katman- larda bulunan rod ve koni hücreleri ile başlayarak ok- sipital loblarda bulunan primer görme merkezlerine kadar devam etmektedir. Bu bölümde optik sinir ve görme yollarına ait patolojiler, görme yollarının izle- diği yol sırasıyla, RGH ve aksonlarını etkileyen hasta- lıklar, optik sinir başını ilgilendiren hastalıklar, optik sinirin bulbus okuli ve kiazma arasında kalan kısmını ilgilendiren hastalıklar, kiazmal hastalıklar ve retroki- azmal hastalıklar şeklinde ele alınarak, sık karşılaşılan hastalıkların tarama, tanı ve takiplerinde elektrofizyo- lojik testlerin kullanımından bahsedilecektir. (Figür 1)