Aile içi Şiddetin Çocuk Resimlerine Yansıması


Creative Commons License

Özcan Özer N.

Çocuk Hukuku 1, İstanbul, Türkiye, 16 Aralık 2022, cilt.1, sa.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Resim, çocukların kendilerini ifade etmelerine yardımcı olan bir alandır. Çocuğun anlatımı kendine göredir ve resimlerini önyargısız üretir. Resim etkinlikleri sayesinde çocuk, karşılaştırmalar yapma, zaman ve mekân ayırımları yapma, birleştirme ilişkileri, bağlantıları ve biçimleri kavrama ve benzeri yetilerini de geliştirir.

Psikiyatri, psikoloji, resimle terapi ve eğitim alanlarında çocuk resimleri ile ilgili çalışmalara eskiden beri ilgi oldukça fazladır. Çocuk resimlerine psikologların bir ürün, bir sanat nesnesi olarak bakmamaları yanında; ekonomik kuruluşların bunları ticari nesne olarak kullandıkları; şehir plancılarının şehrin belirli bölgelerini çocuk resimlerine benzer şekilde düzenlemeye çalıştıkları da bir gerçektir. Günümüzde çocuk resminin piyasaya girdiği gözlenmektedir. Çocuk resimleri konusunda psikologlar ve konuyla ilgili bilim ve sanat insanları arasında da görüş birliğinin olmaması, her birinin kendi konum, algı düzeyi ve niyetlerine göre yorum yapmalarından da kaynaklanmaktadır. Bu konunun da ayrıca düşünülmesi gerekmektedir.

Çocuk resminin içeriği, çok fazla dış etkilere bağlı olmakla beraber, çeşitli konuların çizilmesi ve boyanmasında çocuğun içinde bulunduğu zihni gelişim aşamaları da belirleyicidir. Bu makalenin amacı; 4-14 yaş çocuklarının karalama aşamasından grafik çizimlerine gelinceye değin resme ait gelişim aşamalarında çocuk düşüncesindeki aile kavramı, aile bireylerinin çizimi ve şiddet olgusu hakkındaki ifadelerini örneklerle ortaya koyabilmektir.