The Opinions of Faculty Members Responsible for Medical Education on Social Accountability: a qualitative study


Akturan S., Sarıkaya Ö.

TIP EĞİTİMİ DÜNYASI, cilt.15, sa.59, ss.65-76, 2020 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 15 Sayı: 59
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.25282/ted.716834
  • Dergi Adı: TIP EĞİTİMİ DÜNYASI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.65-76
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Toplum sağlığını koruma, geliştirme ve hasta bakımının gittikçe artan karmaşık yapısı içinde bireysel ve toplumsal beklenti ve ihtiyaçları karşılayacak hekimlerin eğitim ve araştırma faaliyetlerinin sosyal hesap verilebilirlik yaklaşımıyla düzenlenmesi gün geçtikçe daha fazla kabul görmektedir. Bu çalışmada, tıp fakültelerinde eğitiminin planlanması ve yürütülmesinde rolü olan anahtar kişilerin sosyal hesap verebilirliğe yönelik görüşlerini derlenmiş, program geliştirme ve değerlendirme süreçlerine yansıması değerlendirilmiştir.


Gereç ve Yöntem: Niteliksel yöntemle tasarlanan araştırmada İstanbul’da Ulusal Çekirdek Eğitim Programı -2014’te (UÇEP-2014) belirtilen yeterliklerle uyumlu mezuniyet öncesi tıp eğitimi programlarından mezun vermiş 4’ü devlet ve 7’si vakıf/özel üniversitesi olmak üzere belirlenen toplam 11 tıp fakültesinin web sayfalarından elde edilen iletişim bilgileri üzerinden ulaşılan ve çalışmaya katılmayı kabul eden, eğitimin planlamasında ve sürdürülmesinde rol alan öğretim üyeleri ile yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sesli olarak kaydedildikten sonra metin halinde çözümlenmiş ve iki araştırmacı tarafından içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Analizi sonucunda belirlenen temalar araştırmacılar tarafından gruplandırılarak yorumlanmıştır.


Bulgular: Sosyal hesap verebilirlik kavramını çoğu katılımcı topluma karşı sorumluluk, topluma verilen söz ve şeffaflık olarak tanımlamıştır. Tıp fakültelerinde sosyal hesap verebilirliğe yönelik faaliyetlerin yapılandırılması, uygulanması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi süreçlerinde; kurum yönetiminin desteği, ilgili tüm paydaşların süreçte rol alması ve işbirliği ile kurumsal politikaların sürekliliğinin önemi değerlendirmeler sonucunda belirlenen temel görüşlerdi.


Sonuç: Tıp eğitiminde sorumluluğu olan anahtar kişilerin sosyal hesap verebilirlik kavramını topluma karşı sorumluluk çevresinde anlamlandırdığı görülmektedir. Katılımcılar sosyal hesap verebilirlik kavramı ve eğitime yansıtılması çalışmalarının kurumsal olarak tartışılması, anlaşılmasına ve özümsenmesine yönelik yeterli zaman ve uygun aktivitelerin yaratılması gerektiğine, yanı sıra ulusal görüş birliği yaratacak çalışmaların da bu sürece yapacağı katkıya vurgu yapmıştır.