Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) tedavisinin bir parçası olarak, anti-inflamatuar özelliğe sahip gıdalar açısından zengin beslenme düzenlerinin önerilmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, farklı evrelerdeki KOAH hastalarının besin alımlarını değerlendirmektir. KOAH tanısı alan, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere farklı evrelerde, 50-80 yaş arası 65 hasta üzerinde kesitsel bir çalışma yapılmıştır. Besin alımı, 24 saatlik besin tüketim kayıtlarından elde edilmiş ve BEBİS 8.1 beslenme analiz programıyla değerlendirilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 65.16 ± 7.69 yıl olup, çoğunluğunun erkek olduğu saptanmıştır (%86.2, n=56). KOAH’ın farklı evrelerindeki hasta gruplarında enerji, besin öğesi alımları ve besin grubu tüketiminde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Omega-3 (g) (p=0.054), enerji (kcal/gün) (p=0.064), protein (g) (p=0.085) ve doymuş yağ asidi (g) alımı (p=0.091), ağır KOAH grubunda daha düşük olduğu saptanmıştır; ancak bu farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Toplam enerji (r=-0.282), karbonhidrat (r=-0.258) ve sodyum alımı (r=-0.294) Zorlu Ekspiratuvar Volüm 1. Saniye/Zorlu Vital Kapasite (FEV1/FVC) ile negatif korelasyon göstermiştir (p<0.05). Çalışma ağır KOAH hastalarının enerji, protein, karbonhidrat ve omega-3 alımının düşük olduğunu, temel mikrobesin maddelerinin ise önerilen düzeylerin altında kaldığını ortaya koymuştur. Bu bulgular göz önüne alındığında, diyetisyenler KOAH hastalarının enerji ve protein ihtiyaçlarını doğru bir şekilde değerlendirmeli, meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır.
It is crucial to recommend dietary patterns rich in anti-inflammatory foods as part of the treatment for Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). The aim of this study is to evaluate the nutrient intakes of COPD patients at different stages of the disease. A cross-sectional study was conducted involving 65 patients aged 50-80 years with COPD, categorized into mild, moderate, severe, and very severe stages. Nutrient intake was assessed based on 24-hour dietary recall data and analyzed using the BEBIS 8.1 nutrition analysis program. The mean age of the patients was 65.16 ± 7.69 years, with a majority being male (86.2%, n=56). No statistically significant differences were observed in energy, nutrient intakes, or food group consumption among the different stages of COPD. Omega-3 (g) (p=0.054), energy (kcal/day) (p=0.064), protein (g) (p=0.085), and saturated fatty acid (g) intake (p=0.091) were found to be lower in the severe COPD group, although these differences were not statistically significant. Total energy (r=-0.282), carbohydrate (r=- 0.258), and sodium intake (r=-0.294) showed a negative correlation with Forced Expiratory Volume in 1 second/Forced Vital Capacity (FEV1/FVC) (p<0.05). The study found that patients with severe COPD had lower intakes of energy, protein, carbohydrates, and omega-3, and that their intake of essential micronutrients was below recommended levels. Given these findings, it is important for dietitians to accurately assess the energy and protein needs of COPD patients and to increase fruit and vegetable consumption.