MİKROAKIŞKAN CİHAZ KULLANARAK POLİMERİK MİKROBALONCUK/NANOPARTİKÜLLERİN ÜRETİM VE KARAKTERİZASYONU


Creative Commons License

CESUR S., CAM M. E., GUNDUZ O.

Konya mühendislik bilimleri dergisi (Online), cilt.9, sa.1, ss.17-24, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Son yıllarda, biyomedikal uygulamalarda farklı morfolojilere sahip polimerik mikro/nano partiküllerkontrollü ilaç salımı gibi birçok uygulamadaki potansiyelleri nedeniyle ilgi görmektedir. Bu çalışmada,polimer kaplı mikrobaloncuklardan nanopartiküller üretmek için T-bağlantılı mikroakışkan cihazkullanılmıştır. Mikrobaloncukların ve nanopartiküllerin morfolojisi ve yapısı optik mikroskop, taramalıelektron mikroskobu (SEM) ve Fourier Dönüşümlü Kızıl Ötesi Spektrometresi (FT-IR) kullanılarak üretimişleminden sonra incelendi. Elde edilen mikrobaloncukların ve nanopartiküllerin çapı sırasıyla 104 ± 91μm ve 116 ± 13 nm idi. Solüsyonun akış hızının nanopartiküllerin çapı üzerinde önemli bir etkiye sahipolduğu görülmüştür. Ortaya çıkan bu sonuçlar, biyomedikal tedavide hücre nakli, ileri terapötikuygulamalar ve gıda endüstrisi gibi birçok uygulama için çok yararlı olacaktır.
In recent years, polymeric micro/nanoparticles with different morphologies in biomedical applications have gained attention due to their potential in many applications such as controlled drug release. In this study, a T-junction microfluidic device was used to produce nanoparticles from polymercoated microbubbles. The morphology and structure of microbubbles and nanoparticles were performed after the production process using optical microscopy, scanning electron microscopy (SEM), and Fouriertransform infrared spectroscopy (FT-IR). The diameter of the produced microbubbles and nanoparticles was 104 ± 91 μm and 116 ± 13 nm, respectively. The flow rate of the solution was found to have a significant effect on the diameter of the nanoparticles. These results can be very useful for many applications such as advanced therapeutic applications, cell transplantation in biomedical therapy, and the food industry.