Hattat Şefik Bey ve Eserleri


Dursun S., Kanbaş M. S. (Editör)

Ketebe Yayınevi, İstanbul, 2023

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Ketebe Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Şefik Bey, hat sanatındaki kudreti ve yetiştirdiği talebeleriyle dönemin seçkin hattatlarından biri olmuştur. Genellikle levha formundaki eserleriyle tanınan Şefîk Bey’in mimarî yapılarda da eserleri mevcuttur. Bursa Ulu Camii, İstanbul Üniversitesi giriş kapısı ve Kubbetü’s Sahra en bilinenlerindendir.

Çalışma sürecimize mevcut literatürü tarayarak başladık. Şefik Bey’in Muzıka-yi Hümâ-yun’daki hocalığına dair, Millî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı Arşivi’nde herhangi bir bilgiye rastlamadık. Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nden edindiğimiz belgelere ise çalışmamızda yer verdik. Beraberinde yurt içinde ve yurt dışında; müze, kütüphane ve müzayede kataloglarını tarayarak ulaşılabildiğimiz bütün eserleri ve özel koleksiyonlarda bulunan eser görsellerini tasnif ettik. Aynı içeriğe sahip eserlerin tespiti noktasında, siyah beyaz ve dijital fotoğraf arşivlerinden istifade ettik. Topkapı Sarayı’nda bulunan daha önce yayımlanmamış yazı kalıpları ve murakkaa’ları kataloğa dercettik. Katalog bölümünde bulunan eserleri, türüne göre kısımlara ayırdık. Böylelikle ilk kısım Mushaf, delail, cüz ve murakkaa’; ikinci kısım kıt’a ve levha biçimli eserler; üçü ncü kısım kitabelerinden mürekkeptir. Katalogdaki eserlerin künye bilgileri, eser türü, yazı çeşidi, hicri-miladi tarih kaydı, ebadı, koleksiyon ismi ve ar şiv kaynağı olarak verilmi ştir.

Giriş bölümünde Şefik Bey’in yetiştiği dönemin kültür sanat ortamına dair genel bilgilere yer verdik. Birinci bölüm Şefik Bey’in hayatı, hocaları ve öğ rencilerini; ikinci bölüm sanatı, tarzı ve imza derlemesini; üçü ncü bölüm ise eserlerini ihtiva etmektedir.