Conversion of Traditional Journalism in the Age of Information: Data Journalism


Creative Commons License

Aslan A., Bayrakcı S., Kucukvardar M.

MARMARA JOURNAL OF COMMUNICATION, sa.26, ss.55-70, 2016 (ESCI) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2016
  • Doi Numarası: 10.17829/midr.2017.44
  • Dergi Adı: MARMARA JOURNAL OF COMMUNICATION
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Emerging Sources Citation Index (ESCI), TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.55-70
  • Anahtar Kelimeler: Open Data, Data Manipulation, Data Journalism, Big Data
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Teknolojide yaşanan değişimler ve bunun sonucunda bir bilişim devriminin gerçekleşmesi gazetecilerin haber elde etme yöntemlerini de farklılaştırmıştır. Bilgisayar ve internet alanında yaşanan bu gelişmeler gazetecilik mesleğini de etkilemiş ve veri gazeteciliği kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Veri gazeteciliği, açık verilerin kullanıldığı ve haberciliğin temelini oluşturan hikâyenin kurulmasında çevrimiçi raporlamadan faydalanılan bir sistemi ifade etmektedir. Haber dağıtım ortamının ve haber tüketim alışkanlarının değişimi, gerek haber kuruluşlarını gerekse gazetecileri yeni bir alana doğru yöneltmiştir. Bu alan ücretsiz ve sınırsız kaynağı olan yapılandırılmamış verinin bolca bulunduğu bir yer olan internettir. Günümüzde neredeyse her şeyin sayılarla ifade edildiği bir başka deyişle sayısallaştığı ortamda veri gazeteciliği için internet en önemli mecra olmuştur.

Veri gazeteciliğinin etkili kullanılabilmesi için verinin temiz, analiz edilebilir olması ve sonunda öyküye dönüştürülebilecek formata getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle veri gazetecilerinin ilk görevi verinin gereksizlikten arındırılıp çeşitli teknikler ile birleştirilerek öykünün oluşturulmasıdır. Bu çalışmada habercilik alanının yeni bir yönü olan veri gazeteciliği kavramının ve süreçlerinin açıklanması amaçlanmıştır. Yöntem olarak betimsel araştırma yöntemi kullanılarak veri gazeteciliği haber örnekleri değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme ile birlikte geleneksel gazeteciliğin veri gazeteciliğine dönüşümü ve veri gazeteciliği kavramının gazetecilik anlayışına etkisi tartışılmıştır. Sonuç olarak haberin veriler ile hikâyeleştirilerek sunulması yeni bir akım olarak görünmekle birlikte habere güvenilirliği ve açık kaynak verilerinin halkın bilgisine nasıl sunulacağı ile alakalı ciddi bir örneği gözler önüne sermektedir. Bilişim sitemlerini kullanarak tutarlı bilgileri halkın anlayışına sunan bu habercilik anlayışının geleneksel habercilik anlayışında değişime neden olacağı öngörülmektedir. 

The changes in technology and the emergence of information revolution as a result of these changes lead to differences in journalists’ methods of getting news. These developments in computer and internet area have affected the profession of journalism and this situation led to the emergence of concept of data journalism.

Data journalism reflects a system in which open data and online reporting are used for creating the story which constitutes the essence of journalism. The changes in both news distribution environment and news consumption habits have directed news corporations and journalists to a new area. This environment is called internet – a free and unlimited source- in which unstructured data are abundantly available. In today’s environment where almost everything is expressed numerically, in other words digitized; internet has become the most significant channel for data journalism.

For the data journalism to work efficiently, data should be clear, analyzable and be in a format which is proper for turning into a story. Therefore, the first task of data journalists appears as purifying data from redundancy and combining them by using multiple methods in order to create the story.
This study aims to clarify and explain the concept of data journalism -a new aspect of journalism- and its processes. As a research method, descriptive research model has been used in the study and data journalism examples have been evaluated. By means of this evaluation, a discussion about transforming of traditional journalism into data journalism and the effect of data journalism concept on understanding of new aspect of journalism has been conducted. As a result, conveying the news by making a story of it based on data is regarded as a new movement. Besides, making a story out of news clarifies a serious example related to the reliability of news and how open source data are conveyed to the public. It is understood well that this new understanding of journalism- which conveys consistent information to the public by using information systems- will lead to a dramatic change in understanding of traditional journalism.