Laparoskopik inguinal hernilerin retrospektif incelenmesi: İki merkezli çalışma.


Gül G., Demircioğlu S., Erdim A., Akmercan A., Günal Ö.

15.Ulusal & 2.Uluslararası Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Kongresi, Antalya, Türkiye, 28 - 30 Ekim 2021, ss.54, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.54
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ: İnguinal herni (IH) onarımında birçok prosedür olmakla birlikte son yıllarda, daha az ağrı, günlük aktivitelere daha kolay dönebilme, düşük nüks oranı ve yüksek hasta memnuniyeti nedeniyle laparoskopik cerrahiler tercih edilmektedir. Bu çalışmada, Laporoskopik Total-ekstraperitoneal(TEP) ve Laparoskopik İntra-peritoneal Onlay Mesh (İPOM) operasyonu geçiren hastalarının  verilerini literatür eşliğinde sunmayı amaçladık.

YÖNTEM: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği ve Özel Göztepe Hastanesi’ nde  Eylül  2107- Ocak 2021 tarihleri arasında, IH  nedeniyle  ile opere olmuş hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, ameliyat ve postoperatif verileri yönünden değerlendirildi. Farklı iki laporoskopik fıtık onarım yöntemi ile opere edilen hasta verileri birbirleriyle karşılaştırıldı.

BULGULAR: Çalışmaya toplam 218 hasta dahil edildi. Hastaların 138 (%63,30) TEP onarım tekniği ile, 80’inin (%36,70) İPOM onarım tekniği ile opere edilmiştir. TEP uygulanan 138 hastanın; 24’ ü (%17,39) kadın, 114’ ü (%82,61)erkek, yaş ortalamasının 34,2 yıl olduğu saptandı. 138 hastanın; 48’ i (%34,78) bilateral-90’ ı(%65,22) unilateral onarım geçirdiler. Hastanede yatış süresi ortalaması 1,15 gün idi.  Postoperatif 5 hastada seroma, 2 hastada yara enfeksiyonu, 3 hastada ekimoz, 1 hastada transfüzyon gerektiren preperitoneal hematom, 2 hastada nüks olduğu görüldü.  İPOM uygulanan 80 hastanın; 14’ ünün(%17,5) kadın, 66’ sının (%82,5) erkek, yaş ortalamasının 49,5 olduğu belirlendi. Hastanede yatış süresi ortalama 1,04 gün idi.  21 (%26,25) hastaya bilateral, 59’ una (%73,75) unilateral İPOM uygulandı. Postoperatif 1 hastada seroma, 2 hastada hematom, 1 hastada nüks görüldü.

SONUÇ: TEP VE İPOM herni onarım yöntemlerinin postoperatif sonuçları arasında çok belirgin bir farklılık tespit edilmemiştir. Kasık fıtığı onarımında  en uygun laporoskopik yöntem seçiminin cerrahın deneyimi ve tercihine göre verilebileceği düşünülmüştür.

ANAHTAR KELİMELER:  İnginal herni, TEP, Laporoskopi, İntraperitoneal Onlay Mesh