Resim ve Takı Üzerine Bir İnceleme Türk Ressamlarının Eserlerinden Esinlenerek Üretilen Takılar (A Study on Painting And Jewelry Jewels Inspired By The Works of Turkish Painters)


Creative Commons License

Bayburtlu Ç., Ertürk V., Ulusman L.

6nd International Conference on Science Culture and Sport (6. Uluslararası Bilim, Kültür ve Spor Kongresi), Lviv, Ukrayna, 25 - 27 Nisan 2018, ss.63

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Lviv
  • Basıldığı Ülke: Ukrayna
  • Sayfa Sayıları: ss.63
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet

Sanat ve zanaatın ayrımı 18. yüzyıldan itibaren tartışılan bir konu olmuştur. Sanat, yaratıcılık gerektiren, özgün ve tek olan olarak yüceltilirken, zanaat bir el becerisi olarak kalmıştır. İlk insan geleneklerinden biri olmasına rağmen ‘takı’ modern çağa gelene kadar ‘zanaat’ olarak değerlendirilmiş, çok az sanatçı kuyumculukla ilgilenmiştir. ‘Takı Tasarımı’na ancak Sanayi Devrimi’nden sonra değinilmiş ve bir sanat disiplini olarak ele alınabilmiştir. ‘Disiplinlerarası Sanat’ sanat dalları arasındaki sınırları kaldıran, sanatı etkileşime açık kılan, sanat dallarının birbirinden ilham alarak yeni bir estetik anlam yaratmasına olanak sağlayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım sanatın çok yönlü ve karmaşık doğasını ve sanat dallarının birbirlerinden etkilenmelerinin kaçınılmazlığını vurgulamaktadır.

1950’ler ve 1960’larda Bauhaus sonrasında gelişen sanatçı-zanaatçı modeliyle birlikte mücevher tasarımcılığında büyük bir hareketlilik yaşanır. Bu dönemin ünlü sanatçılarının mücevher tasarımları, ya da bu sanatçıların eserlerinden esinlenerek üretilmiş takılar, sanat ve zanaat arasındaki boşluğu kapatmıştır. Yirminci yüzyılın güzel sanatlar alanında öne çıkan sanatçılarının kuyumculuk alanında da şaheserler yarattıkları görülmektedir. Bu eserlerin çoğu sanatçıların kendi tasarımlarıdır. Aynı zamanda sanatçıların eserlerinin takılara uyarlanmasıyla farklı bir tasarım alanı oluşur.Bu alanda yapılan araştırmada birçok ünlü sanatçının eserleri ve paralel olarak üretilen takı tasarımları incelenmiş, bu etkileşim örneklerinin t akı t asarım öğrenci erin in eğitiminde yaratıcı etki yapabileceği düşünülmüştür.

Marmara Üniversitesi, Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu öğrencileriyle birlikte uygulanan projede, öğrencilerin farklı bir tasarım sürecinden geçerken Türk Ressamlarını tanımaları ve tanıtmaları hedeflenmiştir.2012’den beri ‘Uygulamalı Takı Tasarımı’ ve ‘Uygulamalı Obje Tasarımı’ derslerinde öğrencilerden çeşitli dönem Türk ressamlarının eserlerinden yola çıkarak farklı tekniklerle takılar üretmeleri istenmiştir. Bu proje sonucu çok başarılı sonuçlar elde edilmiş, Asker Ressamlardan günümüz ressamlar ına kadar T ürk Ressamları in cel enmiş , eserleri takı objelerine uyarlanmış, bu eserler uluslararası sergilerde yer almış, sergiler çok ilgi görmüş, hem öğrenci eserlerinin hem de Türk Ressamlarının tanıtımı gerçekleştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Resim, Takı, Disiplinlerarası, Türk ressamları