Sağlık Sektörü Çalışanlarının Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalık Düzeylerinin Değerlendirilmesi: Üniversite Hastanesi Örneği


Aslan Y., Zeybek D. Ö., Zengin O., Kavşur Z.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler FakültesiDergisi (Online), cilt.25, sa.3, ss.1069-1098, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

Sürdürülebilir kalkınma, bugünün kaynaklarının gelecek nesillerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak verimli bir şekilde kullanılmasıdır. Sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, toplumsal ve çevresel boyutları sağlık kavramıyla yakından ilişkilidir. İnsan sağlığı çevresel sürdürülebilirliğe bağlıdır. Bu araştırmada sağlık çalışanlarının sürdürülebilir kalkınma konusundaki farkındalık düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul’da yer alan bir üniversite hastanesinde görev yapan toplam 955 çalışan oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçilmemiş ve evrenin tamamına ulaşılması amaçlanmıştır. Çalışma evrenin %36’sını temsil eden 344 katılımcı ile tamamlanmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ile Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden ve Epi Info 7 istatistik programından faydalanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmede anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Verilerin analizinde One Sample T testi, One-Way ANOVA, One-Sample Kolmogorov-Smirnov, farklılığın kaynağına bakmak için Tukey post hoc ve Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. Ölçeğin genel güvenirlik katsayısı Cronbach α; 0,944 olarak hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda sağlık çalışanlarının toplumsal sürdürülebilirlik farkındalık düzeylerinin ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe nazaran daha yüksek olduğu bulunmuştur. Çalışmada eğitim durumu ve gelir düzeyi yükseldikçe ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik farkındalık düzeylerinin de yükseldiği tespit edilmiştir. Sürdürülebilir kalkınma farkındalığı en yüksek meslek gruplarının hekim, idari personel, hemşire ve ebeler olduğu görülmüştür. Çalışma yılı arttıkça sürdürülebilir kalkınma farkındalık düzeylerinin de arttığı tespit edilmiştir. Sağlık çalışanlarının sürdürülebilir kalkınma farkındalığını artırmak amacıyla sektörler arası iş birliğine dayanan çalışmaların yapılması önemlidir.