İntraorbital Multiple Miyelom ve Maltoma Malignitelerinin Radyoterapi ile Tedavisi


Dericioğlu V., Erdem H. E.

TOD 55. Ulusal Kongresi, Antalya, Türkiye, 3 - 07 Kasım 2021, ss.1-2

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-2
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ VE AMAÇ: Radyoterapi (RT) ile tedavi edilen iki intraorbital kitle olgusu sunmak
YÖNTEM:Olgu Sunumu
BULGULAR:

Olgu 1: 55 yaşında erkek hasta dış merkezde çekilen Orbita BT’de sol gözde intraorbital kitle görülmesi üzerine tarafımıza yönlendirildi. Oftalmolojik muayenede sol gözde dışa ve aşağı bakışta minimal kısıtlılık ve propitozis izlendi. 30/2 Humphrey görme alanı(HGA) testinde ortalama deviasyonu (OD) sol gözünde -8,12 desibel (db) olarak bulundu. Orbita MR’da sol orbita içinde superior ve superior oblik kaslarını infiltre eden, retrobulber alanda globu saracak şekilde forme olmuş 30x28x18 mm’lik kitle izlendiği raporlandı. (Figür 1) Kitleden alınan insizyonel biyopsi sonucu mukoza ile ilişkili lenfoid doku (MALT) ile uyumlu olarak raporlanması üzerine hasta 15 kür RT aldı. Tüm bakış kısıtlılıklarının ve propitozisin gerilediği görüldü. Çekilen 30/2 HGA’nda sol gözde OD -1.29 DB’e geriledi.

Olgu 2: Multiple Myeloma (MM) nedeniyle dış merkezden takipli 59 yaşında kadın hasta 15 gündür çift görme ve son 5 gündür sağ göz kapağında düşüklük şikayetleri ile başvurdu.
 Oftalmolojik muayenede sağ gözde pitozis ve sağ gözde dışa bakış dışında göz hareketlerinde her yöne kısıtlılık izlendi. Görme keskinliği sağda 2 mps, solda tamdı. 30/2 HGA’nda sağ göz değerlendirilemedi. Beyin MR’ında sağ optik siniri çevreleyen ve kavernöz sinüse kadar uzanan 13x16x32 mm boyutlarında intraorbital kitle görüldü. 
MM’a yönelik başlanan radyoterapinin 13. küründen sonra
 yapılan muayenesinde sağ gözde düzeltilmiş görme keskinliğinin inferiordan olacak şekilde 0.4’e çıktığı izlendi. Sağ gözde pitozis tamamen düzelirken, yukarı ve aşağı bakışta olan kısıtlılığın gerilediği görüldü.(Figür2) Hastanın çekilen 30/2 HGA’nda üst yarımda altitudinal görme alanı defekti ve OD -23.53 DB olarak izlendi.
TARTIŞMA VE SONUÇ:İntraorbital malign kitlelerin tedavileri sonucunda, oftalmolojik muayenede ve görme alanında iyileşmeler kalitatif ve kantitatif olarak gösterilebilmektedir.