PİNEALOM İLİŞKİLİ PARİNAUD SENDROMU OLGUSU


Şan B., Dericioğlu V.

TOD 55. Ulusal Kongresi, Antalya, Türkiye, 3 - 07 Kasım 2021, ss.1-2

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-2
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ: Parinaud sendromu dorsal orta beyin lezyonlarına eşlik edebilen; yukarı bakış paralizisi, ışık-yakın disosiasyonu ve konverjans retraksiyon nistagmusu ile kendini gösteren nadir görülen nörooftalmolojik bir sendromdur. Bu vaka takdiminde vertikal diplopi şikayeti ile başvuran Parinaud sendromu olgusunu sunmak amaçlanmıştır.

YÖNTEM: Görme keskinliği (Snellen eşeli), biyomikroskopik muayene, ışık ve yakın refleksleri, göz hareketleri, göz içi basıncı (Aplanasyon tonometrisi), retinal sinir lifi analizi ve ganglion hücre kompleks analizi (Optik kohererens tomografi) değerlendirildi.

BULGULAR: Otuz yaşında erkek hasta, epifiz bezi tümörü nedeniyle 5 gün önce beyin cerrahi kliniği tarafından opere edilmesinin ardından vertikal diplopi şikayeti ile tarafımıza başvurdu.  Görme keskinliği her iki gözde tam, ön segment muayenesi her iki gözde doğal olup fundoskopik muayenesinde her iki gözde optik disk temporalleri soluktu.(Resim 1) Işık refleksi bilateral alınamazken yakın refleksi korunmuştu. Üst kapak retraksiyonu görülen hastada lid lag saptanmadı.(Resim 2) Her iki gözde yukarı bakış 3+ kısıtlı olup diğer yönlere bakışlar normaldi.(Resim 3) Göz içi basınçları sağda 16 mmHg, solda 17 mmHg olarak ölçüldü. Retina sinir lifi tabakası kalınlığı sağda ortalama 62 μ, solda 55 μ ; ganglion hücre kompleks kalınlığı sağda ortalama 64 μ, solda 73 μ olarak tespit edildi.(Resim 4-5)

TARTIŞMA VE SONUÇ: Parinaud sendromu, dorsal orta beyindeki yapıları etkileyen enfarktüs, kanama, tümör, demiyelinizasyon, inflamasyon, enfeksiyon, travma, hidrosefali ve arteriyovenöz malformasyonların nadir de olsa ilk bulgusu olabilir.