Empatinin Nörobiyolojik Temelleri


Aydın O.

Empatiyle Gelişmek Empatiyi Geliştirmek: Çocuk ve Empati, Prof. Dr. Yücel Kabapınar, Editör, Pegem A Yayıncılık, Ankara, ss.20-40, 2015

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2015
  • Yayınevi: Pegem A Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.20-40
  • Editörler: Prof. Dr. Yücel Kabapınar, Editör
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

EMPATİNİN NÖROBİYOLOJİK TEMELLERİ


Empati,

Empatiden büyük ölçüde beynimizdeki ayna nöron (mirror neurons) adı verilen sinir hücreleri sorumludur.

1990’ların başlarında, İtalya’nın Parma şehrinde bir grup bilim adamı özel nitelikte beyin hücreleri keşfettiler ve bunları “ayna nöronlar” (mirror neurons) olarak isimlendirdiler. 1990 senesinin Ağustos ayında, İtalya’nın Parma Üniversitesi’nde Leonardo Fogassi, Vittorio Gallese, Giacomo Rizzolatti ve ekibi, beyin hücresinin çok özel bir çeşidini, ilk ayna nöronu bulmuştu. 

O günden bugüne, makak maymunlarının beyni ile ilgili yapılan araştırmalardan insan beyni ile ilgili yapılan görüntüleme sonuçlarına göre beyinde temel olarak iki bölgenin ayna nöron ağına sahip olduğu tespit edildi:

1.  Maymunda da olduğu gibi premotor korteksi ve parietal lobu, ayrıca da inferior frontal girusun kaudal parçası 

2.  “Limbik Ayna Sistemi” adıyla, insula ve anterior mezial frontal korteks

Ayna nöronlar, görme, ses ve eylem uygulamalarını birleştiren “üç dilli” nöronlar olan ayna nöronlar, bir yandan kendi eylemlerimizi yönettikleri gibi, diğer yandan başkasının eylemlerini algılamamıza da tepki verir. Özellikle konuşma merkezi olan brocada yer alan ayna nöronlar kişiler arası ilişkilerimizi belirler ve toplumdaki bireyleri birbirine bağlayarak toplumsal bir varlık olmasını sağlar.