Evaluating the biochemical effects of sublethal exposure to glufosinateammonium on model organism Zebrafish (Danio rerio) tissues.


Creative Commons License

ESMER DURUEL H. E., KAYHAN F. E.

Fresenius Environmental Bulletin, cilt.30, sa.11, ss.12558-12564, 2021 (SCI-Expanded)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 30 Sayı: 11
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: Fresenius Environmental Bulletin
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Aerospace Database, Aqualine, Aquatic Science & Fisheries Abstracts (ASFA), CAB Abstracts, Chemical Abstracts Core, Communication Abstracts, Environment Index, Geobase, Greenfile, Metadex, Pollution Abstracts, Veterinary Science Database, Civil Engineering Abstracts
  • Sayfa Sayıları: ss.12558-12564
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte pestisitler, bitkileri ve hayvanları istenmeyen zararlılardan korumak için kullanılmakta, entegre çiftçilik uygulamasının bir parçası olarak kabul edilmektedir (Ahtar 1986). Tarımda yaygın hale gelen pestisit kullanımı artık dünya çapında bir olgu olarak değerlendirilmektedir (Saeed ve ark., 2005). Pek çok avantajına karşın pestisit kullanımı, halk sağlığı ve çevre kirliliği ile ilgili birçok endişeye yol açmıştır (Asogva ve Dongo 2009). Bunun sonucunda, 1970'lerde ve 1980'lerin başında organofosforlu pestisitler, kalıcı organoklorlu pestisitlerin yerini almıştır. Organofosforlu pestisitler daha az birikim oluşturmaları ve çevrede kısa süreli kalıcılık göstermeleri sebebiyle avantajlı olarak kabul edilmiştir. Günümüzde organofosforlu pestisitlerin de yerini piretroid bazlı pestisitler almasına rağmen, organofosforların halen çok yoğun kullanımı söz konusudur.