Zeytin çekirdeği tozu ilave edilmiş polipropilen kompozitinin mekanik özellikleri


TAŞDEMİR M., kaştan a.

Uluslararası Batı Karadeniz Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, cilt.4, sa.1, ss.36-49, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışmada; toz haline getirilmiş zeytin çekirdeği tozları polipropilen (PP) polimeri içerisine ağırlıkça %5-10-15 ve 20 oranında katılarak çift vidalı ekstrüzyon makinesinde karıştırılmış ve dört farklı kompozit malzeme üretilmiştir. Polipropilen ve zeytin çekirdeği tozları arasındaki uyumluluğu artırmak için kompozite %5 oranında maleik anhidrit aşılanmış polipropilen (MA-g-PP) eklenmiştir. Daha sonra granül halindeki kompozit malzemeler enjeksiyon kalıplama yöntemi ile kalıplanarak standart test numuneleri basılmıştır. Kompozitin mekanik özellikleri hakkında bilgi edinmek için elastiklik modülü, akma mukavemeti, çekme mukavemeti, % uzama, sertlik, Izod darbe mukavemeti ve yoğunluk deneyleri yapılmıştır. Ayrıca zeytin çekirdeği tozlarının matris içerisinde dağılımlarını görmek için darbe testleri sonucundan elde edilen kırık yüzeylerden taramalı elektron mikroskobisi (SEM) ile fotoğrafları çekilmiştir. Yapılan testlerin sonuçlarına göre, matris içerisinde zeytin çekirdeği toz (ZÇT) oranının artmasıyla; elastiklik modülü, sertlik ve yoğunluk değerlerinin yükseldiği buna karşılık akma mukavemeti, çekme mukavemeti, % uzama ve darbe mukavemeti değerlerinin düştüğü tespit edilmiştir.