Ağız İçi Fotoğraflar ile Dijital Taramaların ICON Skorları Açısından Karşılaştırılması


Acar Y. B., Önem Özbilen E.

17. Uluslararası TOD Sanal Kongresi Değişen Dünyada Ortodonti, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Mart 2021, ss.101

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.101
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ağız İçi Fotoğraflar ile Dijital Taramaların ICON Skorları Açısından Karşılaştırılması

Yasemin Bahar Acar, Elvan Onem Ozbilen

 

Amaç: Ortodontik teşhiste klinik muayenenin yanı sıra röntgenler, fotoğraflar, dental modeller gibi geleneksel kayıtlar büyük önem taşımaktadır. Günümüzde ise dijital sistemler hızla yaygınlaşmaktadır. Ortodontik tedavi gerekliliği indeksi (ICON), ortodontik tedavi ihtiyacını, zorluğunu ve sonucunu belirleyen ve uygulama kolaylığı ile öne çıkan bir değerlendirme yöntemidir. Çalışmanın amacı, iki farklı kayıt yöntemi olan ağız içi fotoğraflar ve dijital taramaların ICON indeksi skorları açısından karşılaştırılmasıdır.

Gereç ve Yöntem: … Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivindeki farklı maloklüzyonlara sahip 5 vakanın ağız içi fotoğrafları ve 3 boyutlu taramaları (iTero, Align Technologies, ABD), Ortodonti Anabilim Dalı uzmanlık öğrencisi olan 29 hekim tarafından ICON skalasına göre puanlanmıştır. Bireylerin önceki skorlamalarını hatırlayarak aynı cevabı vermelerinin önüne geçmek için, öncelikle vakaların bir powerpoint sunusu düzeninde fotoğrafları değerlendirilmiş, sonrasında ise dijital taramaları değerlendirmeleri istenmiştir. Normal dağılıma uyan ölçümler için bağımlı örneklem t-testi, normal dağılıma uymayan ölçümler için Wilcoxon işaret testi kullanılmıştır.  p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.

Bulgular: Estetik değerlendirme açısından hiçbir vakada fotoğraf ve tarama arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Çapraşıklık parametresi, 3. ve 5. vakalarda tarama skorları için anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Çapraz kapanış parametresinde 1. ve 4. vakalarda; keser örtücülüğünü değerlendiren parametrede 1., 3. ve 4. vakalarda; anteroposterior diş ilişkisini inceleyen parametrede ise 2. ve 4. vakalarda anlamlı farklılık bulunmuştur. Toplam skorlar incelendiğinde 3. ve 5. vakalarda anlamlı farklılık bulunmuştur. Açık kapanışı olan vakalarda keser örtücülüğü taramalarda daha yüksek skorlanmış, optimum kapanışı olan vakada fotoğraf daha yüksek skorlanmıştır. Kusp-embrasür ilişkisinin olmadığı Sınıf 2 vakalarda, tarama için verilen anteroposterior ilişki skorları fotoğraflara göre daha yüksektir (p<0.05).

Sonuç: Dijital tarama ve fotoğraflar arasında ICON indeksi açısından estetik komponent hariç tüm sorularda skorlar, sıklıkla tarama skorları daha yüksek olacak şekilde, değişkenlik göstermektedir. Ağız içi taramaların kullanımının yaygınlaşması ile birlikte hekimlerin geleneksel yöntemlerden dijital sistemlere geçerken uyum sürecinde değerlendirmelerinde farklılıkların olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 

Anahtar Kelimeler: Teşhis, Dijital dental model, ICON

The Comparison of Intraoral Photographs and Digital Scans in Terms of Icon

Yasemin Bahar Acar, Elvan Onem Ozbilen

 

Aim:Traditional records like x-rays, photographs, dental models have great importance in orthodontic diagnosis. Contemporarily, the use of digital systems is spreading rapidly. ICON index (Outcome, complexity, need) is a method which defines the orthodontic treatment need, complexity and results. Aim of the present study is to compare intraoral photographs and digital scans in terms of ICON scores.

Material and methods:Intraoral photographs and digital scans (iTero,Align Technologies,USA) of 5 cases with different malocclusions were retrieved from archive of … University, Department of Orthodontics, and scored using ICON by 29 post-graduate students. To prevent bias, first the photographs of cases were shown in a slideshow, then the digital scans were shown randomly. Dependent sample t-test was used for normally distributed data, and Wilcoxon sign test was used for measurements that did not conform to normal distribution. p<0.05 was considered statistically significant.

Results:There was no significant difference between the photographs and scans in aesthetic component. Crowding was found to be significantly higher for the scan scores in 3rd and 5th cases. Significant differences were found for crossbite in 1st and 4th cases; for incisor coverage in 1st, 3rd and 4th cases; and anteroposterior tooth relationship in 3rd and 5th cases. When total scores were evaluated, significant difference was found in 3rd and 5th cases. In openbite cases, incisor coverage was scored higher in scans, while photographs were scored higher in optimum-bite cases. In Class II cases where cusp to embrasure relationship was disturbed, anteroposterior tooth relationship scores for scans were higher than photographs.

Conclusion:Scores in all questions, except for aesthetic component, varied between scan and photograph, often with higher scores in scans. With the increased use of intraoral scans, it should be taken into account that there can be differences in the assessment of practitioners during transition from traditional methods to digital systems.

Keywords:Diagnosis, digital dental model, ICON