Dijital Baskı Sistemlerinde Baskı Kalitesine Etki Eden Parametrelerin İncelenmesi


Creative Commons License

Sesli Y., Oktav M. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2009 - 2017

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2009
  • Bitiş Tarihi: Mart 2017

Proje Özeti


DİJİTAL BASKI SİSTEMLERİNDE BASKI KALİTESİNE ETKİ EDEN PARAMETRELERİN BELİRLENMESİ


Çalışmada ofset baskı sistemi, kuru ve sıvı tonerli dijital baskı sistemlerinde 1.hamur kağıt, 115 g/m2 kuşe, 350 g/m2 kuşe ve Amerikan bristol karton kullanılarak test baskıları yapılmıştır. Bu baskılar sonucunda renk evrenleri, densite değerleri, mikroskobik çizgi-yazı-tram görüntüleri, L*a*b* değerleri, nokta kazancı eğrileri ve değerleri, trapping, gri balans dengesi ve görsel resimler kullanılarak kalite parametreleri tespit edilmiştir. Yüksek ve düşük ömürlü dramlarla ana (CMYK) ve ara renkler, tek renk ve renkten renge geçiş degrade baskıları yapılmış ve çıplak gözle baskı değişiklikleri gözlemlenmiştir. Test baskıları ISO12647-2 ve ISO12647-8 standartları esas alınarak yapılmıştır.


Birkaç temel baskı sistemi olmasına rağmen dijital baskı üretim yöntemi, kullanılan baskı altı malzemesi ve üretim kapasitesi açısından doğal olarak ofset baskı sistemiyle mukayese edilmiştir. Basımevleri farklı dijital sistemler arasından ihtiyaçları doğrultusunda tercihte bulunurken yoğun olarak yanılabilme kaygısı yaşamaktadırlar. Bunun nedeni; dijital baskı sistemleri arasında da teknolojik açıdan önemli farklılıkların bulunmasıdır. Bu teknolojik farklılıklar işin özelliğine göre kalite, kapasite ve maliyete direkt etki etmektedir.


Ofset baskı sistemi yüksek miktarlı, yüksek gramajlı ve çok yüksek kalite aranan işlerde dijital baskıya göre daha üstündür. Ancak baskı öncesi hazırlık işlemleri ve baskıya geçiş sürecinde ise dijital baskı ofset baskı sistemine alternatif olmuştur. Özellikle düşük miktarlı, hızla çoğaltılması istenen  işlerde ise ofset baskı sistemine karşı alternatif olmuştur.