Bilğiç Alkaya D. (Yürütücü), Karaderi S., Erdoğan G., Cücü A.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2010 - 2016
ÖZET: Bitki çayları Türkiye’de oldukça fazla miktarda tüketilmektedir. Çaylar pek çok faydalarının yanı sıra yapılarında ağır metalleri de barındırırlar ve çevre kirliliği arttıkça çaylardaki ağır metal kirliliği de artmaktadır. Araştırmada adaçayı, biberiye, sarı kantaron, ıhlamur, nane, kekik, papatya, rezene, yeşil çay, yaban mersini kullanılmış ve kurşun ve kadmiyum metallerinin aktarlardan alınan çaylardaki konsantrasyonları atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile incelenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde çaylardaki kadmiyum ve kurşun konsantrasyonlarının sınırlar içinde olduğu bulunmuştur.
Anahtar kelimeler: Bitkisel çay, ağır metal, atomik
absorpsiyon, kadmiyum, kurşun