Yerel Yönetimler için Çocuk Stratejileri Çalıştayı Çocuk Dostu İstanbul


Çakırer Özservet Y. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2015 - 2016

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2015
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2016

Proje Özeti

Kamu hizmetlerinin daha iyi yürütülmesi için, merkezi yönetimden sonraki en büyük ve en önemli kamu yönetim organı olan yerel yönetimler, sınırları içerisinde yaşayan halkın ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere çeşitli sorumlulukları bulunan kurumlardır. Bu sorumluluk çerçevesinde yerel yönetimlerin; toplumun yapısını, temel ihtiyaçlarını ve önceliklerini tanımaları, en kısa sürede ve istenen düzeyde bunlara cevap vermeleri, etkin yönetimin bir gereğidir. Türkiye nüfusunun yaklaşık üçte birini yani 2014 yılı verileriyle 24 milyon nüfusu oluşturan çocuklar için yerel yönetimlerin ciddi strateji geliştirmeleri gerekmektedir. Çocuk sayısına düzensiz göç akımının etkisi ise oldukça fazladır. Tahminen 1.5 milyon göçmen çocuğun kayıtlı ve kayıt dışı olarak şehirlerimizde ikamet ettiği düşünülmektedir. Yeni büyükşehir belediyeleri yasası sonrası şehirleşme oranımızın %90’lara vardığını da hesap ederek şehirlerde çocukların durumunu ve çocuklara sunulan imkânlar, hizmetlerin yeterliliğinin yeniden ele alınması bir zarurettir. 

Çocukların şehir yaşamında içinde bulundukları ortamların fiziksel, mimari, sosyal ve kültürel anlamda oldukça yetersiz olduğu sayısız araştırmalarda vurgulanmaktadır. Mevcut resimde çocukların ihtiyaçları ve öncelikleri merkezi ve yerel yönetimlerin programlarında olması gerekenden daha az yer almaktadır. Son olarak düzenlediğimiz 1. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi içerisinde yapılan çeşitli etkinliklerle bu konu yeniden yerel yönetimlerin gündemine taşınmıştır. 

Gerek ulusal gerekse uluslararası alanda yapılan düzenlemelerde de çocuğun yaşadığı çevreye en yakın birimler olan yerel yönetimlere, konu ile ilgili olarak önemli görevler verilmiştir. 27 Ocak 1995 tarihinden itibaren Türkiye’de iç hukukun bir parçası haline gelen Birleşmiş Milletlerin Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi ile çocuğa verilen önem de her geçen gün artmaktadır. Ayrıca UNICEF tarafından çocukların haklarını uygulamaya kendini adamış şehirlere veya daha genel olarak yerel yönetim sistemi”ne verilen ‘Çocuk Dostu Şehir’ teşviği de yerel yönetimleri bu alanda çalışma yapmaya yönlendirmektedir. Son olarak 2013’te hazırlanıp 2014 yılında yürürlüğe giren Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile ulusal düzlemde çocuklara yönelik politika belgesi oluşturulmuştur.