YAZMA ESERLERİN TEKNİK ANALİZİ, RESTORASYONU VE KONSERVASYONU GERÇEKLEŞTİRİLEREK KÜLTÜRÜMÜZE KAZANDIRILMASINA YÖNELİK ALT YAPI KURULUMU


Özomay M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2017
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2021

Proje Özeti

Yazma eserler, yazıldığı coğrafyaya bakılmaksızın günümüz insanlığının tarihi, kültürel ve bilimsel bilgi birikiminin yapı taşlarıdır. Toplumların en değerli kültür varlıkları arasında yer alan, bilim, sanat ve kültür araştırmalarında temel kaynaklar olarak nitelendirilebilecek yazma eserler, el ile yazılmış, kaybolduğunda bir daha aynısından meydana getirilemeyecek olan eserlerdir.

Yazma eserler, ülkemizde başta Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kütüphaneler ve müzeler olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kütüphaneler, müzeler, vakıflar ile özel şahıs koleksiyonlarında yer almaktadır. Türkiye'de 600.000 cilt civarında yazma eser olduğu tahmin edilmektedir. Bunların 425.624 cildi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunmaktadır. En eskileri VIII.yy’a kadar dayanan eserler, medeniyetimizin özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarih, coğrafya, din, dil, matematik, astronomi vb. bilimleri ile yine o dönemlerin sanatını yansıtmaktadır.

Yazma eserlerin korunmasına ve insanların hizmetine sunulmasına yönelik yöntem ve teknolojilerin gelişim hızı her geçen gün daha da ivme kazanmaktadır. Kültürel mirasın özelikle de yazılı kültür mirası yazma eserlerin korunması ve restorasyonuna yönelik geliştirilen yöntem ve teknolojiler geliştirilerek yazma eserlerin ve bu eserlerin korunduğu yazma eser kütüphanelerinin gelişmesi ve gelecek nesillere aktarılması konusunda büyük önem taşımaktadır.

Bu projede; yazma eserlerin restorasyonu ve konservasyonu uygulamalarındaki değişkenler ışığında tarihsel yazma eserlerin ilgili analiz çalışması için öngörülen uygun yöntem üzerinde deneysel uygulamalar yapılarak, sonuçların değerlendirilip restorasyonu ve konservasyonu yapılan yazma eserlerin bilim dünyasına ve kültürümüze kazandırılması sağlayacak  laboratuvarın kurulumu hedeflenmiştir.