TARİHİ HALILARDA KULLANILAN BOYAR MADDE KAYNAKLARININ ARAŞTIRILMASI VE BUNLARIN DOĞAL İPLİKLERE UYGULANMASI


Özomay M., Karadağ R.(Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2019

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2018
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2019

Proje Özeti


Günümüzde tekstil eserlerin yüzey temizliinde kullanılan geleneksel yöntemler mekanik temizleme, kimyasal temizleme, ıslak temizleme ve kuru temizleme yöntemleridir. Yüzey temizliinde esere ait olmayan yabancı maddelerin temizlenmesinde eserin yüzeyine ve alt katmana zarar vermemek, eserin orijinalliini bozmamak ve organik yapıdaki eserlerin yalanmasını yavalatmak veya durdurmak dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardır. Tekstil eserlerin kökeni selüloz ya da protein esaslı olduundan esere yapılan yanlıbir müdahale, eserin kolayca tahrip olmasına sebep olabilmektedir. Bu da tekrarlanabilirlii olmayan bu tekstil eserlerin geri dönüü olmayan hasarlara uramasına yol açmaktadır. Bünyesinde döneminin bütün özelliklerini barındıran, eserlerin yok edilmesi veya tahrip edilmesi ile bu tarihi geri getirmek olanaksızdır. Bu anlamda dünya kültürel mirası içerisinde yer alan ve dünyanın en zengin tekstil kültür varlıklarına sahip olan ülkemizin en zengin kültür varlıklarımız arasında yer alan tarihi tekstillerin aratırılması, bozulmalarının engellenmesi, koruma altına alınması ve tanıtılması günümüzde insanlıın ortak amacı olmalıdır. Ayrıca ülkelerin kendilerini tanıma, tanımlama ve tanıtmasında önemli ilevleri olan kültürün maddi ürünlerinin, bilimsel esaslara uygun olarak aratırılması, karekterizasyonlarının çıkartılması aratırma sonunda ortaya çıkan bulguların deerlendirilmesi ve deerlendirilen bulgulara göre korumanın yönlendirilmesi gerekmektedir (Ömür, V. 2006).
Projenin amacı ve konusu, tekstil eserlerin lazer teknolojisi ile yüzey temizli
i için optimizasyon çalıması yapmaktır. Proje kapsamında lazerle tekstil eseri temizleme, farklı parametrelerle optimizasyon çalımalarını kapsadıından esere zarar verecektir. Bu durum hem risklidir hem de eserin orijinal verilerine ulaılamayacaı için temizleme sonrası herhangi bir karılatırma imkanı tanımamaktadır. Bu sebeple tekstil eserleri ile aynı özellikte modeller gelitirilerek bu modeller üzerinde optimizasyon çalıması yapılarak tekstil eserlerin yüzey temizliinin simülasyonu gerçekletirilecektir.
Proje kapsamında modellenecek olan tekstil eserleri, halılardır.
Projenin birinci basama
ı olan modelleme iki aamada gerçekletirilecektir. Modellemelerde kullanılacak iplikler protein esaslı olan ipek, tiftik ve yün ile selülozik esaslı olan pamuk, kendir ve keten ipliklerdir. Modellemenin ilk aaması ipliklerin doal boya ile renklendirilmesidir. Renklendirme için geçmite en çok kullanılan boyalar olarak: Kök boya (Rubia tinctorum L.), koinil (Dactylopius coccus Costa) , Deniz salyangozu (Murex brandaris), muhabbet çiçei (Reseda luteola L.), cehri (Rhamnus petiolaris), mee palamudu (Quercus itaburansis), mazı gomalaı (Quercus infectoria), indigo içeren çivitotu ( Isatis tinctoria) kullanılacaktır. Mordan olarak da yine geçmite en çok kullanılan, ap (potasyum alüminyum sülfat), demir sülfat, kalsiyum nitrat ve organik olarak krem tartar (arap taı) kullanılacaktır. Boyamadan sonra renkleri (CieLab deerleri), kumaa balanan boyarmaddeler ve mordan metalleri tespit edilecektir. Renk tespiti, boyarmadde ve mordan maddesi tespiti yapılan örneklere modellemenin ikinci aamasında yalandırma uygulanacaktır. Arkeolojik halı buluntularını ve tarihi halıları temsil edecek grup için farklı artlarda klimatik ortamda yalandırma yapılacaktır.
Projenin ikinci basama
ı yapay olarak yalandırılan model örneklerin lazerle yüzey temizlii aamasıdır. Modellemesi, örgü tipleri, boyamalarda boyarmadde ve mordan cinsi ve yalandırma yöntemi olarak çeitlendirilen dokumalar, lazerin ayarlanabilir parametreleri olan dalga boyu (nm), darbe süresi (ms), darbe tekrarlama frekansı (Hz) ve gücü (W) deitirilerek model halıların orijinal yapısını bozmadan, sadece kirli tabakanın uzaklatırılacaı, halının dalanma eik enerjisinin altındaki

2

optimum parametreler tespit edilecektir. Yapılan simülasyon denemeleri sonucu belirlenen optimum parametreler kullanılarak stanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüü, çeitli müzeler ve özel koleksiyonlardan temin edilecek halıların yüzey temizlii gerçekletirilecektir.
Yapılacak proje ile söz konusu alanda yok denecek kadar az olan literatüre büyük ölçüde katkı sa
lanacak, belirlenen optimum parametrelerle, özellikle ülkemizde yapılan yüzey temizlii çalımalarında tekstil alt yapısı olmayan konservatörlerin bu ii yaptıkları ve tekstil eserin herhangi bir köesinde rastgele belirlemeye çalıtıkları uygun parametreye gözle karar verdikleri düünüldüünde eserlere verilen zararın önüne geçilmiolacaktır. Lisansüstü örencilerin bilgiye dayalı, teknolojik öneme sahip deney tasarımı yetenei, disiplinler arası çalıma ile (Tekstil Müh., Kimya, Fizik) salanmıolacaktır. Netice itibari ile; bilimsel çalıma ve kültürel eserlerin daha uzun vadede gelecee aktarılmasına yönelik sosyal farkındalık artacaktır.

Anahtar Kelimeler: Lazerle yüzey temizleme, yalandırma, doal boyama, konservasyon, restorasyon, tarihi tekstil, arkeolojik tekstil, tahribatsız ve mikro analiz yöntemleri, halı