Enjeksiyon ve Sac Pres Baskı İmalatı İçin Entegre İş Süreçleri Yönetimi Yaklaşımı: İmalatta Dijital Dönüşümü Destekleyecek Kavramsal Altyapı Modeli Geliştirilmesi


Dursun E. (Yürütücü), Çalış Uslu B.

Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2022
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2023

Proje Özeti

Dijital dönüşüm, işletmelerin büyümesi ve pazarda rekabetçi kalması için bir zorunluluk haline geldiğinden, artık geleceğin trendi olmaktan çıkmıştır.  Endüstri 4.0 ile birlikte ortaya çıkan yeni teknolojilerin doğru kullanımı, gelişmiş üretkenlik ve varlık performansı, azaltılmış verimsizlik, daha düşük üretim ve bakım maliyetleri gibi faydalar sunarken, sistem çevikliğini ve esnekliğini artırmaya olanak sağlamaktadır. Bu projenin amacı, daha verimli süreç mükemmelliği ve kanıta dayalı karar destek sistemleri elde etmek için Endüstri 4.0 kaynaklı araç ve modellerin Enjeksiyon ve Sac Pres Baskı  imalatı yapan üretim işletmesi için BPM (Business Process Management-Süreç Yönetimi) yaşam döngüsüne nasıl entegre edilebileceğini araştırmaktır. Geliştirilecek metodoloji, önerilen iyileştirme adımlarını simülasyon yoluyla test etmeyi ve ilgili temel performans göstergelerini, üretim süreçleri üzerinden elde edilecek verilerden elde edilecek değerlendirmeler ile açıklamayı hedeflemektedir.


Yalın üretiminin temel felsefesi, yapısında hiçbir gereksiz unsur taşımayan, hata, maliyet, stok, işçilik, geliştirme süreci, üretim alanı, fire, müşteri memnuniyetsizliği gibi unsurların en aza indirildiği üretim sistemini gerçekleştirmektir. Bu felsefe ile amaçlanan sınırlı kaynakların (makine, insan, zaman vb) optimal faydaya ulaşma ve bu aşamada israfı engelleyerek mümkün olan en az kullanımı sağlamak, operasyonların standartlaştırılmasını korumak  ve bu yolla daha fazla çıktıyı istekleri doğrultusunda müşteriye sunmaktır Önerilen proje ile mekanik üretim atölyeleri içerisinde ve atölyeler arasındaki etkileşimde meydana gelen zaman kayıpları öncelikle VA ve Issue Register analizi ile tespit edilecek, sonrasında yalın üretimin 7 temel israfı yaklaşımı ile sınıflardırılarak son olarak elde edilen bulgular Pareti ve Pickchart analizi ile önceliklendirilecektir. 

Toplanan veriler BPM yöntemi ile analiz edilecek ve  süreçlere ilişkin performans parametreleri elde edilecektir.


Proje kapsamında;

•    İmalat sürecinde kullanılacak IoT altyapısı için gerekli olan  uygun sensörler ve haberleşme teknolojilerinin belirlenmesi.

•    Sensör ve veri iletişim teknolojileri kullanarak IoT altyapısı içerisinde çözüm sağlayacak metodolojilerin geliştirilmesi

•    BPM yaşam döngüsü içerisindeki enerji verimliliği analizlerinin gerçekleştirilmesi

•     İmalatta dijital dönüşümü destekleyecek kavramsal altyapı modelinin geliştirilmesi


hedeflenmektedir.