Koroner bypass ameliyatı geçirmiş hastalarda ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası antioksidan elementlerin düzeylerinin belirlenmesi


Creative Commons License

Erdoğan G. (Yürütücü), Coşkun Y.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2011 - 2013

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2011
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2013

Proje Özeti

Göğüs ağrısına ve kalp krizine neden olan koroner arterlerdeki daralmalar belli bir seviyenin üzerine çıktığında kanın akışında engel oluşturur. Bu da kalbin yeterince beslenememesi ve dolayısı ile görevini tam yapamaması anlamına gelir. Bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan işleme koroner bypass ameliyatı denilir. Bunun amacı varsa göğüs ağrısını ortadan kaldırmak ve oluşabilecek bir kalp krizinin önüne geçmektir.

Kalp hastalarında yapılan çalışmalar sonucunda eser elementlerin kalp hastalıklarının meydana gelmesinde rol oynadıkları ileri sürülmektedir.

Kanda bulunan bu antioksidan elementlerin bazılarının düşük bazılarının ise yüksek miktarlarda olması kalp hastalıklarına yol açar. Örneğin, Çin’de günlük alınan selenyum eksikliğine bağlı olarak özellikle çocuklarda Keshan hastalığı (bir çeşit kalp rahatsızlığı) nedeniyle yüksek oranda ölüme neden olmuştur.

Bu eser elementlerin  bitkisel ve hayvansal yaşam için önemi, insan metabolizmasındaki yeri her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Örneğin çinko insan vücudunda gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan yaklaşık 300 çeşit enzimin yapısında bulunur.

Bu nedenle eser elementlerinin koroner bypass ameliyatı geçirmiş hastalardaki ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası düzeylerinin saptanması, eser element düzeylerinin sağlıklı bireylerle karşılaştırılması amaçlanmıştır.