Travayda Bilgilendirme Desteğinin, Doğum Sürecine, Ağrısına, Annenin Doğumda Desteği algılamasına ve Memnuniyete Etkisi.


Potur D. (Yürütücü), Altay Z.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2020

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2018
  • Bitiş Tarihi: Mart 2020

Proje Özeti

Amaç: Travay sürecinde gebeye verilen bilgilendirme desteğinin doğum sürecine, ağrısına, verilen desteğin algılamasına ve memnuniyetine etkisini değerlendirmek amacı ile randomize kontrollü tek kör deneysel bir araştırma olarak planlanmıştır.

Gereç ve yöntem: Bu çalışma, İstanbul ilinde bulunan bir Doğum ve Çocuk hastanesinde Kasım 2017- Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya blok randomizasyon yöntemi ile 55 Deney Grubu (DG) 55 Kontrol Grubu (KG) olmak üzere toplam 110 gebe alınmıştır.  Verilerin toplanmasında “Gebe Tanılama Formu (GTF), Bilgi Desteği Kontrol Formu (BDKF), Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ), Doğumda Verilen Destekleyici Bakımı Kadının Algılaması (DVDBKAÖ) ve Normal Doğumda Anne Memnuniyeti (NDAMÖ) ölçekleri kullanılmıştır. DG’undaki gebelere BDKF doğrultusunda standart bir bilgilendirme desteği uygulanmıştır. KG’undaki gebelere rutin travay bakımı verilmiştir. DVDBKAÖ ve NDAMÖ ölçekleri doğum sonu dönemde ilk 24 saat içinde anne taburcu olmadan doğum sonu kliniğinde çalışan bir ebe tarafından katılımcıların hangi grup içine yer aldığı bilgisi paylaşılmadan veriler toplanmıştır. Bu yönüyle çalışma tek kördür.  

Bulgular: DG ve KG’nun aktif faz başındaki ağrı şiddetlerinin benzer (p>0.05), aktif faz sonu, geçiş fazı ve doğum sonu DG’unun ağrı şiddetlerinin KG’undan anlamlı derecede daha düşüktür (p<0,001). DG’unun doğum eylemi süresi (30,7±9,8 dakika) KG’undan (37, ±10,7 dakika) anlamlı derecede daha kısa sürmüştür (p<0,002). DG’unun DVDBKAÖ puan ortalamaları (125,18±2,72) ve KG’una göre (116,72±5,77), aralarındaki fark ileri derecede anlamlı bulunmuştur (p<0.001). DG’unun NDAMÖ puan ortalamaları (191,4±10,6), KG’una göre (161,6±14,7) daha yüksek bulunmuş ve aralarındaki fark ileri derecede anlamlı bulunmuştur (p<0.001).

Sonuç:  Travay sürecinde gebeye verilen bilgilendirme desteğinin, ağrıyı ve doğum süresini azalttığı, destekleyici bakıma ilişkin algılarını ve memnuniyetlerini arttırdığı belirlenmiştir.