Serebral Palsili Çocuklarda Uzay Terapi Sisteminin Etkinliğinin Araştırılması


Creative Commons License

Yıldız Özer A. (Yürütücü), Aksoy G.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2018

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2017
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2018

Proje Özeti

Amaç: SP’li çocukların rehabilitasyon programlarında nörogelişimsel tedavi yaklaşımlarına ek olarak uygulanan Uzay Terapi Sisteminin etkinliğini araştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS) 1, 2, 3 ve İletişim Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (İFSS) 1, 2, 3 olan 44 SP 'li çocuk randomize olarak NGT ve NGT’ye ek UT gruplarına ayrıldı. Tedavi haftada 5 gün, 6 hafta devam etti. Olgular tedavi öncesi ve sonrası KMFSS, İFSS, Kaba Motor Fonksiyon Ölçümü (KMFM-88), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Modifiye Ashwort Skalası (MAS), WeeFIM ve Kas-isleket sistemi analizi ile değerlendirildi.

Bulgular: Tedavi sonrası KMFSS, WeeFIM ve MAS sonuçlarında her iki tedavi grubunda anlamlı düzelme saptandı (p <0,05) ancak WeeFIM alt boyutlarından Sfınkter Kontrolü UT grubunda daha iyi bulundu (p <0,05). BDÖ, KMFM puanları her iki grupta benzerdi (p>0,05). Korelasyon analizleri sonrasında İFSS, KMFSS, KMFM ve WeeFIM arasında anlamlı ilişkiler olduğu görüldü.

Sonuçlar: SP’li çocukların fizyoterapi ve rehabilitasyonunda nörogelişimsel tedavi yaklaşımlarına ek olarak kullanılacak Uzay Terapi yönteminin uygun çocuklar seçildiğinde özellikle sfinkter kontrolü olmak üzere başarılı bir tedavi yöntemi olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Sözcükler: Serebral Palsi, Nörogelişimsel Tedavi, Uzay Terapi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon.