Havuz Suyu Maaruziyetinin Diş Çürüğü Prevelansına Etkisi


Yılmaz Atalı P., Tacal Aslan B., Ulucan K., Kondoz S.(Yürütücü), Yazır A.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Araştırma Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Araştırma Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2023
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2024

Proje Özeti

rojemizdeki hipotezimiz 10 yılı aşkın su topu oynamış bireylerin TAS1R2 ve SLC2A2 gen polimorfizmlerindeki çürük risk grupları da dikkate alınarak sınıflandırıldığında ve daha önce hiç profesyonel su sporuyla uğraşmamış bireyleri de kontrol grubu olarak DMFT çürük indeksine bağlı olarak çürük prevelansı açısından karşılaştırılması amaçlanmaktadır. TAS1R2 geni dilin üzerinde yer alan ve tatlı tadın hissiyatının alınmasını sağlayan tat tomurcuklarını ve onların dağılımını etkiler. Dolayısıyla bu gendeki polimorfizm, bireyin diyet alışkanlıklarını etkileyecektir ve deney grubunun, çürük riski açısından sınıflandırılmasını ve daha sağlıklı bir karşılaştırma yapılmasını sağlayacaktır. Birçok dokuda, beyin de dahil olmak üzere ifade edilen bir glukoz taşıma proteini olan GLUT2, SLC2A2 geni tarafından kodlanır. GLUT2 ifadesi, insanlarda gıda alımı düzenlemesi ile ilgili beyin bölgelerine yerleştirilmiştir. Dolayısıyla SLC2A2 gen polimorfizmi de bireyin diyet alışkanlıklarını etkileyerek bireyi çürük riski açısından değerlendirip sınıflandırmamıza olanak sağlar. 30 kişilik deney ve 30 kişilik kontrol gruplarından oluşan bireyler gen polimorfizmlerine göre çürük riski açısından sınıflandırılarak karşılaştırılacaklardır.