Mehmetcik H. (Yürütücü), Ganiz M. C., KATITAŞ G.
TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2024
Son yıllarda çevrimiçi sosyal ağ siteleri (Facebook, Twitter, YouTube, vb.) bireyler, gruplar ve topluluklarla iletişim şeklimizde devrim yarattı ve günlük iletişim/haberleşme alışkanlıklarımızı belirgin bir şekilde ve küresel ölçekte değiştirdi. Bugün artık, sosyal medya platformlarının temelini oluşturan iletişim teknolojilerinin hızlı büyümesi, düşük giriş maliyeti ve yaygın etki üretebilme kapasitesi nedeniyle dünyanın her yerinden insanlar bilgi paylaşmak ve başkalarını ikna etmek için sosyal medya platformlarını kullanıyorlar. Benzer bir şekilde, giderek artan bir şekilde siyasi bilgi kaynağı ve siyasal çekişme alanı haline gelen sosyal medya güncel politik gelişmelerin anlık takibi ve bu politik olaylara gösterilen reflekslerin ilk elden incelenmesi için en önemli veri kaynakları haline gelmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak farklı disiplinlerden akademisyenler araştırmaları için önemli bir kaynak olarak sosyal medya verilerini kullanmaya başlamıştır.
Sosyal medya analizi, en basit anlamıyla sosyal medya verilerinin belirli amaç ve kapsamda işlenmesi ve analiz edilmesidir. Günümüzde sosyal medya analizi medyadan işletmeye kadar birçok farklı alan ve sektör için potansiyel olarak muazzam bir değere sahiptir. Giderek büyüyen bir büyük veri havuzu haline dönüşen ve geniş bir yelpazedeki ilgili izleyicilerin bakış açılarına, düşüncelerine ve iletişimlerine dair oldukça detaylı bilgiler sağlayan bu yeni bilgi ortamının sistemik incelemesini yapmaya çalışan sosyal medya analizi, dış politika ve istihbarat alanlarında da önemli bir yaklaşım haline dönüşmüştür.
Bu bağlamda, bugün sosyal medya ve ondan elde edilen veriler dış politikada da giderek daha önemli bir rol oynamaktadır ve dış politikayı anlamak, desteklemek ve etkisini ilk elden ölçmek üzere sosyal medya analizi yetenekleri günümüz dünyasının önemli bir yetkinliği haline gelmiştir.
Söz konusu Türkiye ve Türk Dış Politikası (TDP) olduğunda bu alanda yapılan akademik çalışmalar nispeten az sayıdadır. Bu bağlamda, sosyal medya verilerini TDP’nın konu, kapsam, ve etkisi bağlamında kullanan Uluslararası İlişkiler disiplini bazlı sistemik çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Bu çalışmanın amacı TDP merkezinde başta Twitter olmak üzere çeşitli sosyal medya platformlarından elde edilecek güncel veriler ile sosyal medya analizi çalışmaları yapmaktır. Çalışma kapsamında düzenli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilecek analizlerle dış politika sorunları hakkında anlamlı çıkarımlar yapmak üzere gerçek zamanlı sosyal medya verilerini kullanarak ağ analizi (network analysis), dil ve duyarlılık analizi (language and sentiment analysis), ve korelasyon ve regresyon analizi yöntemlerini kullanacaktır. Bu yöntemlere ek olarak kümeleme analizi (cluster analysis), jeo-uzamsal ağ analizi (geospatial network analysis), ve hacimsel analiz (volume analysis) gibi ek yöntemlerde belirli konuların incelenmesi de kullanılacaktır.
Proje kapsamında üretilecek analizlerin dış politika yapıcıları, akademisyenler, alan ve bölge uzmanları gibi ilgili paydaşlar açısından önemli çıktılar olacağı düşünülmektedir. Alanın önemi her geçen gün artan bir alan olması ve bu alanda teknik bilgiye ve uygulama becerisine sahip insan kaynağının önemi göz önüne alındığında ciddi bir kariyer geliştirme potansiyeli olduğu görülecektir.