Alternatif bir yakıt olan biyodizelin yanma karakteristiklerinin NOx oluşumuna etkisinin incelenmesi


Creative Commons License

Sayın C., Demir A., Gümüş M. (Yürütücü), Yılmaz İ. T.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2005 - 2007

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2005
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2007

Proje Özeti

neden olmaktadır. İklim değişikliği sorunlarına neden olan bu etki, otomotiv sektöründe alternatif yakıtların ve tahrik sistemlerinin kullanılmasını gündeme getirmiştir. Alternatif yakıtların özelliklerine bağlı olarak motorlarda verimli bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli teknolojik altyapı gelişmiştir. Geleneksel içten yanmalı motorlarda alternatif yakıt kullanımıyla ilgili çok sayıda çalışmalar yapılmış olup, bu çalışmalarda yanma karakteristiği, motor performansı ve egzoz emisyonları konularında önemli bilgi birikimi elde edilmiştir.

 

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Motor Test Laboratuvarı’nda geleneksel içten yanmalı motorlarda alternatif yakıt kullanımıyla ilgili önemli çalışmalar yapılmış olup bu konuda literatüre önemli katkılar yapılmıştır. Ancak Motor Test Laboratuvarı, alternatif yakıtların yeni geliştirilen motorlarda test edilebilmesine olanak sağlayan bir alt yapıya sahip değildir. Yeni geliştirilen motorlarda alternatif yakıtların kullanımının incelenebilmesi; bu motorlarda alternatif yakıtların kullanımını sağlayan teknolojilerin geliştirilmesi ve otomotiv endüstrisine yön verilmesi açısından önemlidir.

 

Bu nedenle bu çalışmada, Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Motor Test Laboratuvarı’nda, kademeli dolgulu buji ateşlemeli motorlarda ve ortak hatlı (Common Rail) yüksek basınçlı yakıt püskürtmeli sıkıştırma ile ateşlemeli motorlarda alternatif sıvı (biyodizel, alkoller) ve gaz (CNG, LPG, Biyogaz, Hidrojen) yakıtların kullanımının yanma karakteristiği, motor performansı ve egzoz emisyonlarına etkilerini inceleyebilecek bir alt yapının oluşturulması hedeflenmektedir. Oluşturulan alt yapıyla alternatif yakıtların yeni geliştirilen motorlarda kullanımını sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesi için otomotiv sektörüne danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, akademik çalışmalar yapılarak literatürde olan boşluğun doldurulması, yayınlar üreterek üniversitemizin yayın üretimine katkı sağlanması ve Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nün lisansüstü eğitimine katkıda bulunarak eğitim kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.