Rotenon ile İndüklenmiş Parkinson Hastalığı Deney Modelinde Metilglioksalin Hastalığın Patogenezine Etkilerinin İncelenmesi


Gülhan R. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2022
  • Bitiş Tarihi: Mart 2023

Proje Özeti

Amaç: Tip 2 diyabet hastalığının Parkinson hastalığı için bir risk faktörü olduğu ve hiperglisemi ile beraber hastalık sürecinde ortaya çıkan “ileri glikasyon son ürünü” öncüsü metilglioksalin Parkinson Hastalığı patolojisinde rolü olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı, güçlü bir protein-glikasyon ajanı olan metilglioksalin Parkinson hastalığı gelişimine etkisini araştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 2-3 aylık Wistar Albino sıçanlarla 4 deney grubu oluşturuldu: Kontrol (Su+Dimetilsülfoksid (DMSO), n=10), Metilglioksal (Metilglioksal+DMSO, n=10), Rotenon (Su+Rotenon, n=11), Metilglioksal+Rotenon (MGO+Rotenon, n=11). Metilglioksal veya su 55 gün boyunca oral, Rotenon veya rotenonun çözücüsü olan DMSO 40 gün subkutan uygulandı. Motor fonksiyonların değerlendirilmesinde lokomotor aktivite, şaha kalkma, rotarod testleri kullanıldı. Striatum ve substantia nigra bölgelerinde tirozin hidroksilaz immünoreaktivitesi değerlendirildi. Veriler GraphPad Prism v8 programı ile analiz edildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 kabul edildi.

Bulgular: Çalışmada Kontrol grubunun ağırlığında anlamlı artış gözlenirken (p<0.001) Rotenon ve MGO+Rotenon gruplarının ağırlığında istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir azalma gözlendi (p=0.194, p=0.082, sırasıyla). Lokomotor aktivite testinde kat edilen mesafe, ambulatuvar hareket yüzdesi ve vertikal hareket sayısının MGO+Rotenon grubunda Kontrol grubuna göre azaldığı belirlendi (p=0.035, p=0.043, p=0.017, sırasıyla). Horizontal hareket sayısı ve stereotipik hareket yüzdesi ise hem Rotenon (p=0.044, p=0.024, sırasıyla) hem de MGO+Rotenon grubunda (p=0.023, p=0.008, sırasıyla) Kontrol grubuna göre düşüktü. Şaha kalkma davranışının Rotenon ve MGO+Rotenon gruplarında Kontrol grubundan daha az olduğu görüldü (p=0.030, p=0.007, sırasıyla). Rotarod testinde ise MGO+Rotenon grubunun platformda kaldığı en uzun süre Kontrol grubundan kısaydı (p=0.008). MGO+Rotenon grubunda striatumun anterior komissür öncesi bölgesinde tirozin hidroksilaz immünoreaktivite pozitifliği Kontrol ve MGO gruplarından anlamlı olarak az iken (p=0.027, p=0.047, sırasıyla) anterior komissür hizasında ve sonrasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Substantia Nigra pars kompaktadaki tirozin hidroksilaz pozitif hücre sayıları açısından da gruplar arasında fark bulunmadı (p>0.05).

Sonuç: Metilglioksalin rotenon ile nigrostriatal dejenerasyonu tetiklenen sıçanlarda motor bozuklukları şiddetlendirdiği ve dopaminerjik nöronlardaki hasarı arttırdığı bulundu. Bu bulgular metilglioksalin Parkinson hastalığı patolojisini şiddetlendirdiğine işaret etmektedir.