ARKEOLOJİK TEKSTİLLERİN TEKNİK ANALİZİNİN YAPILMASI VE ASLINA UYGUN YENİDEN ÜRETİMİ İÇİN MOBİL LABORATUVAR OLUŞTURULMASI


Özomay M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2014 - 2016

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2014
  • Bitiş Tarihi: Mart 2016

Proje Özeti

Arkeolojik kazılarda elde edilen tekstil buluntuları ve koruma altındaki tarihi tekstiller, ait oldukları dönemin ticari, kültürel, teknik hatta antropolojik yapısıyla ilgili bilgiler verebilmektedir. Sağladıkları bilgiler çeşitli bilim dallarında gerçekleştirilen araştırmalarda kullanılmaktadır. Zamanın etkilerine karşı oldukça hassas olan bu tip tekstiller özel koruma yöntemleriyle saklanmakta ve sergilenmektedir. Yapılan her farklı araştırma için tekrar tekrar incelenmeleri mümkün değildir. Bu nedenle müzelerde ve kazı alanlarında yapılacak analizlerin niteliği önem kazanmaktadır.

Müze kataloglarında yer alan künye bilgileri genellikle teknik analiz ve tasarım açısından kısıtlı bir bakış açısıyla ele alınmakta, eserlerin tüm özelliklerini yansıtmamaktadır. Bunun nedeni olarak da arkeolojik kazı çalışmalarında herhangi bir tekstil objesiyle karşılaşıldığında bu objenin tekstilciler tarafından değil de sadece sanat tarihçiler tarafından incelenmesi gösterilebilir. Bu eserlerin bir üretim nesnesi olduğu ve yapısal bir özellik taşıdığı göz önüne alındığında sanat tarihçilerle birlikte, günümüz tekstil teknolojisi ve tasarımı eğitimini almış bir tekstil ekibi tarafından da değerlendirilmesinin önemi ortaya çıkmaktadır.

Çalışmamızın yöntemi arkeolojik tekstiller için gerçek anlamda korumanın temeli olarak öngörülmelidir. Korunan tekstiller böylece birçok araştırmacı için yeniden çalışma konusu olacaktır. Çünkü beklerken bile zaman, tekstilleri hızla eskitmeye devam edecektir. Başlangıçta yapılacak doğru bir koruma ile hazırlanan analiz yöntemi yıpranmaya karşı korumak için yapılabilecek en doğru yaklaşım olacaktır.

Yeniden üretim, bir tekstil nesnesi için söz konusu olduğunda, üretim için gereken yapısal analizin gerçekleştirilmesi ve doğru verilerin saptanması önem kazanmaktadır.