Mühendislik Fakültesinin Bilimsel Zenginliklerinin Bilgi ve Teknoloji Transferi Yönünden Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi


Akgiray Ö. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2020

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2018
  • Bitiş Tarihi: Mart 2020

Proje Özeti

Ülkemiz gelişen dünyada yükselen pazarlardan (emerging markets) biri olarak hızlı büyüme ve sanayileşme sürecini devam ettirmektedir. Hammadde bolluğu, yüksek nüfus ve büyük iç pazar, yüksek büyüme hızı, ekonomik alanda reformcu yapısına rağmen mühendislik ekseninde ileri teknoloji gerektiren alanlarda rekabet gücü oldukça düşüktür. Bu durumu konu alan bu proje ile yükselen bir pazarda ileri teknolojilerin de yer aldığı mühendislik sektörünün rekabet gücünü arttırması yönünde (i)Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi’nde mevcut mühendislik Ar-Ge altyapısı ve bilgi birikiminin gözden geçirilerek güncellenmesi, (ii)Üniversite içinde Fakültemizin diğer akademik birimlerle iş birliğine dönük alanların belirlenmesi, (iii) Fakültemiz mevcut Ar-Ge altyapı/bilgi birikiminin teknoloji transfer mekanizmasının kullanımıyla üniversite sanayi iş birliklerinin (ÜSİ) arttırılması için strateji ve yol haritalarının belirlenmesi ve ilgili faaliyetlerin gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır.

Bu amaç doğrultusunda Üniversitemiz İnovasyon ve Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİTTO) ile iş güdüm içinde; 1. Fakültemizde eğitim ve araştırma faaliyetleri gerçekleştiren 8 bölümün (Bilgisayar Mühendisliği, Biyomühendislik, Çevre Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği) Ar-Ge proje konuları ve danışmanlık alanlarının güncellenmesi, 2. Fakültemiz akademisyenlerinin mühendislik disiplinini temsil eden sektörler ile buluşturularak tematik çalıştayların düzenlenmesi, ortak proje konularının geliştirilmesi, 3. Fakültemiz akademisyenlerinin sanayi ile yakın temasının kurularak sektöre danışman olarak destek vermelerinin sağlanması, arttırılması, 4. Fakültemiz akademisyen ve lisans üstü öğrencilerine Ar-Ge projelendirme, fikri ve sinai mülkiyet hakları, mentorlük bazlı iş modeli, şirketleşme, temel girişimcilik konularında uzmanlar tarafından eğitimlerin verilmesi planlanmıştır.

Projenin başarıyla tamamlanmasıyla Fakültemizin-Üniversitemizin-Bölgemizin akademik ve teknik altyapısının sektörle buluşması ve katma değeri yüksek ürün-süreç-prototiplerin geliştirilerek bölgesel kalkınmaya ve nihai olarak ülkesel ölçekte mühendislik ve ileri teknoloji ekseninde rekabet edilebilirliğin sağlanmasına katkı verilecektir.