Geleneksel İmalatın İkamesine Yönelik Savunma Sanayisinde Kullanılabilecek Yenilikçi Hibrit Tel Ark Eklemeli İmalat Makinesi Tasarımı Üretimi ve Çıktıların Analizi


Ferik E., Bozkurt Y. (Yürütücü), Korgancı M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2026

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2023
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2026

Proje Özeti

Proje geleneksel imalata ikame olacak bir eklemeli imalat (Eİ) tezgâhının tasarımı, imalatı, analiz ve testinin yapılmasını kapsamaktadır. Bir CNC tasarımında değişiklikler yaparak MIG/MAG kaynağı, tel sürme sistemleri, kontrollü atmosfer ünitesi gibi kısımların üretimi, entegrasyonu ve montajlanması ile ticari özellikli metal yapıların üretimine odaklı bir tezgâh elde edilecektir.

Geleneksel imalatla bir ürün üretileceği zaman; tasarım, kalıp imalatı, üretim ve nihai son işlemler olmak üzere en az 4 aşamada gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemlerin her biri teker teker maliyet oluşturmakta ve ürünün nihai maliyetini arttırmaktadır. Üretimi yapılacak olan HTAEİ tezgâhı kalıp ve üretim maliyetlerini ortadan kaldırarak nihai ürünün maliyetinde ciddi bir azalma sağlayacaktır. Son yıllarda savunma sanayisindeki yerlileştirme hamlesi ile bu alanda eksikliği duyulan malzemeler üretilecektir. Savunma sanayisinde üretilen ürünlerin özel ürünler olması dolayısı ile her bir ürün için ayrı bir kalıp ve özel üretim hattı kurmak imalat maliyetlerini çok artırmaktadır. Bu da savunma sanayinin dış dünya ile rekabetini zayıflatmaktadır. HTAEİ sayesinde bu maliyetler ortadan kalktığı gibi daha hızlı, daha özellikli ve mekanik özellikleri yüksek cephede düşmana ordumuzu üstün kılacak ürünleri üretmenin yolunu açmaktır. Bu silsile ile ticari hayata da örnek olacaktır. Böylece üretim sisteminin piyasa şartlarında kullanımı sağlanarak Türk sanayisine bir katma değer elde edilecektir. Üreteceğimiz tezgahın ürünleri, sadece son işlemlerin uygulanması ile ticari ürün haline gelecektir. Ayrıca, Eİ’ de sıklıkla karşılaşılan problemler (porozite, homojen olmayan içyapı, delaminasyon vb.) tezgâha eklenecek ilave tasarımlar ve modifikasyonlar ile elimine edilecektir. Bu durumlar projenin özgünlüğünü göstermektedir. Proje sonucunda savunma sanayinin gücünü artıracak ve firmaların bünyesinde bulundurmak isteyeceği ticari özellikli bir HTAEİ tezgâhının ortaya çıkacağı beklenmektedir.