DOĞUM EYLEMİNDE UYGULANAN HEMŞİRELİK DESTEĞİNİN DOĞUM AĞRISI KORKUSU VE DOĞUM ALGISINA ETKİSİNİN BELİRLENMESİ


Creative Commons License

Potur D. (Yürütücü), Küçükoğlu S., Doğan Merih Y., Gün Ç., Demirci N., Samatlı Alioğulları A.

Vakıf, 2016 - 2019

  • Proje Türü: Vakıf
  • Başlama Tarihi: Kasım 2016
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2019

Proje Özeti

Amaç: Doğum eyleminde gebelere hemşire tarafından uygulanan sürekli destekleyici bakımın doğum ağrısı, doğum korkusu, doğum algılarına ve destekleyici hemşirelik bakımı algılarına etkisini değerlendirmek amacı ile randomize kontrollü tek kör deneysel bir araştırma olarak planlanmıştır.

Yöntem: Bu çalışma, İstanbul ilinde bulunan bir Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Haziran 2018-Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya randomizasyon yöntemi ile 60 Doğumda Hemşirelik Desteği Grubu (DHDG) 60 Rutin Hemşirelik Bakımı Grubu (RHBG) olmak üzere toplam 120 gebe alınmıştır.  Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu (TBF), Doğumda Eyleminde Uygulanan Hemşirelik Desteği Kontrol Listesi (DEUHDKL), Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ), Doğum Eylemi İzlem Formu (DEİF), Annenin Doğumu Algılaması Ölçeği (ADAÖ), Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği-B Versiyonu (WDBDÖ-B) ve Doğumda Verilen Destekleyici Bakımı Kadının Algılaması (DVDBKAÖ) ölçekleri kullanılmıştır. DHDG’undaki gebelere DEUHDKL doğrultusunda sürekli ve standart bir “Doğumda Hemşirelik Desteği” uygulanmıştır. RHBG’undaki gebelere hastanenin rutinde uyguladığı doğumdaki hemşirelik bakımı verilmiştir. ADAÖ, WDBDÖ-B ve DVDBKAÖ ölçekleri doğum sonu dönemde ilk 24 saat içinde anne taburcu olmadan bir hemşire tarafından katılımcıların hangi grup içinde yer aldığı bilgisi paylaşılmadan veriler toplanmıştır. Bu yönüyle çalışma tek kördür. 

Bulgular: DHDDG ve RHBG’nun latent fazdaki ağrı şiddetleri benzer (p>0.05), ancak aktif faz başı-sonu ve geçiş fazı DHDDG’unun ağrı şiddetleri RHBG’undan anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlenmiştir (p<0,001). RHBG’unun (82,85±21,45) WDBDÖ-B Versiyonu ölçeği puan ortalaması DHDDG’undan (75,86±23,92)  yüksek olmasına rağmen aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). DHDDG’unun ADAÖ puan ortalamaları (93,56±18,72), RHBG’una göre (72,83±12,85) daha yüksek ve aralarındaki fark istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bulunmuştur (p<0.001).  DHDDG’unun DVDBKAÖ puan ortalamaları (122,60±8,72) ve RHBG’una göre (113,50±11,45), aralarındaki fark ileri derecede anlamlı bulunmuştur (p<0.001).


Sonuç:  Travayda ve doğum sürecinde gebeye verilen sürekli ve standardize hemşirelik desteğinin ağrıyı azalttığı, doğum korkusunu etkilemediği, doğuma ilişkin algılarını olumlu etkilediği ve  doğumda uygulanan destekleyici hemşirelik bakımına ilişkin algılarını arttırdığı belirlenmiştir. Bu nedenle doğumda hemşirelik desteğinin sürekli standardize bir şekilde doğum eyleminde kullanılması önerilir.