Çakırer Özservet Y. (Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2017
Göçmen girişimciliği ve göçmenlerin ya da mültecilerin ülke ekonomilerine katkısı özellikle son yıllarda çokça tartışılır ve akademik çevrelerce dikkat çekilen bir konu olmuştur. Bu bağlamda yapılan çalışmalar genelde olumsuz özelliklerle özdeşleştirilen göçmenlik ve mültecilik kavramının pozitif ve bulunduğu ülkeye katkı sağlayan yönlerine işaret etmektedir. Yaptığımız araştırmalar, göçmen girişimciliği ile Türkiye’de açılan işletme ve şirketlerin sayısında ciddi bir artış yaşandığını ancak, göçmen girişimciler üzerine yapılan çalışmaların oldukça kısıtlı ve güncel olmadığını göstermektedir. Bu proje ile göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı İstanbul’daki göçmen girişimciler üzerine saha araştırması yapılarak, göçmenlerin girişimcilik süreçlerinin nasıl geliştiği, bu süreçlerde ne gibi zorluklarla karşılaşıldığı, İstanbul’un girişimcilikte göçmenlere ne gibi fırsatlar sunduğu tespit edilecektir. Bunun yanı sıra, ilgili kurum, kuruluş, girişimciler bir araya getirilerek göçmen girişimciliğin nasıl desteklenebileceği, bu konuda ortaya çıkan sorunların çözülmesi noktasında ne tür politika ve uygulamaların teşvik edilebileceği konusu ele alınacaktır.
Saha çalışmalarıöncesinde, göçmen girişimcilerin, göçmen girişimciliği alanında çalışmalar yapan ya da yapmayı planlayan sivil toplum kuruluşlarının ve ilgili kurum temsilcilerinin katılacağı 1 adet çalıştay düzenlenecektir. Proje süresince yaklaşık 2 ay boyunca saha çalışmaları yapılacak, İstanbul’daki çeşitli ilçelerde işletmesi bulunan göçmen girişimcilerle yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilecektir. Çalıştay çıktıları ve saha çalışmalarından elde edilen bulgular, projenin 6. ayında düzenlenmesi planlanan büyük bir sergi ile ilgili kişilere ve topluma sunulacaktır.
Proje, göçmen girişimciliğinin desteklenmesi ve teşvik edilmesini toplumsal ve ekonomik uyum sürecinin önemli aşamalarından biri olarak kabul etmekte ve göçmen girişimcileri uyum sürecinin önemli aktörlerinden biri olarak görmektedir. Göçmenlerin toplumsal ve ekonomik uyumlarının göçmen girişimciliği kapsamında desteklenmesi sadece göçmenlerin psikolojik ve ruhsal durumlarına etki etmekle kalmayıp, Türkiye toplumunun da göçmenlere dair ön yargısını ve olumsuz algısını kıracaktır.