Metal-Oksit İnce Filmlerin Elektriksel ve Gaz Algılama Özelliklerinin İncelenmesi (FEN-BGS-290506-0114)


Dumludağ F. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2006 - 2009

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2006
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2009

Proje Özeti

Titanyum dioksit (TiO2), SnO2, WO3 v.b. metal oksitler, yoğun çalışılan metal-oksitlerdendir. Bu malzemeleri ilgi odağı haline getiren, yapısal olarak modifiye edilebilmeleri ve Titanyum dioksitin fiziksel ve kimyasal özellikleridir. TiO2 in ince filmleri;  i) Rutil (tetragonal)  ii) Anatase  (tetragonal) iii) Brookite (orthorhombic), olarak üç farklı kristal yapısına sahiptir. Anatase fazının enerji band aralığı (3.23 eV) rutil fazının enerji band aralığından (3.02 eV) daha geniştir. TiO2 in yapısal ve yarıiletken özellikleri In, Cr, Cd, Ce, Fe gibi atomlar ile katkılanarak değiştirilebilmektedir.

TiO2 ince filmler, ultraviole filtre, fotovoltaik piller için anti reflektif kaplama, pasif güneş kollektörleri, su ve havanın işlenmesinde photocatalyst,  ve bir ortamdaki gazın konsantrasyonunun tespitinde gaz sensörü olarak geniş uygulama alanlarına sahiptir. TiO2 in gaz algılama özellikleri indirgeyici ve yükseltgeyici gazların film yüzeyi ile etkileşmesi temeline dayanır ve filmin iletkenliğinin değişmesiyle sonuçlanır.

         Bu projede, TiO2 ince filmler uygun bir altlık üzerine sol-gel yöntemiyle kaplanarak filmlerin yapıları XRD (X-Ray Difraction) ve yüzey özellikleri AFM (Atomic Force Microscope) yöntemleriyle belirlenecektir. Filmlerin sol-gel metoduyla hazırlanmasında TiCl4 ve Ti-n butoxide gibi  farklı başlangıç maddeleri kullanılacaktır. Daha sonra, hazırlanan filmlerin 10 K - 500 K sıcaklık aralığında d.c. ve a.c. elektriksel karakterizasyonu yapılacaktır. Bu projenin amaçlarından birini oluşturan, çalışmanın uygulamaya dönüştürülebilmesi için, elektriksel karakteristikleri elde edilen filmler, bilgisayar kontrollü bir gaz ölçüm odacığına yerleştirilerek metanol, etanol gibi alkol buharları ile CO, NOx gazları gibi atmosferik kirletici gazlara karşı duyarlığı araştırılacaktır.

         Çalışma sonuçları ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda tartışmaya açılacaktır. TiO2 filmlerin hazırlanma parametrelerinin kontrol edilebilirliği özelliğinden hareketle, kaplanacak filmlerin, hem yapım hem elektriksel karakterizasyon hem de istenen gazları daha iyi algılayabilecek filmlerin yapım ve karakterizasyonunun bilim dünyasına ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu katkı, filmlerin yapısal özelliklerinin gaz algılama özelliklerine etkisinin araştırılması/modellenmesi temeline dayanacak ve mikroyapı-gaz algılama ilişkisi belirlenecektir. Bu noktalar, projemizin özgün değerini oluşturmaktadır.