INVESTIGATION OF MOLECULAR BACKGROUND DIFFERENCES IN METASTASIS FORMATION AND THERAPEUTIC RESPONSE IN PATIENTS WITH COLORECTAL ADENOCARCINOMA


Süsleyici B. (Yürütücü), Çevik M.

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2018 - 2022

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2018
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2022

Proje Özeti

Araştırmamızda kolorektal kanser (KRK) karsinogenezinde, malignitesinde ve tedavisinde rol alan farklı moleküler genetik mekanizmaların aydınlatılması ve yeni ilaç hedeflerinin keşfi amacı ile KRK hastalarında karsinogenezin farklı basamaklarında görev alan molekülleri kodlayan DNA bölgelerindeki polimorfizmlerin etkilerini detaylı olarak inceledik.

Çalışmamızda kemoterapi sonrası gözlenen yan etkilerin ve ilaç cevaplarının 5-FU metabolizmasında rol alan DPYD, MTHFR ve TYMS genlerindeki polimorfizmler ile ilişkilerini inceledik ve bu varyantların allel sıklıklarını da tespit ederek 5-FU kaynaklı ciddi yan etkilerin ortadan kaldırması/azaltılması için Türk toplumuna ait genetik risk haritasının oluşturulmasına temel olabilecek veriler elde ettik. Araştırmamızda DPYD 496A>G polimorfizminin 5-FU kaynaklı advers olaylara karşı koruyucu olabileceğini tespit ettik ve elde ettiğimiz verilerin DPYD 496A>G polimorfizminin fonksiyonel olarak sınıflandırılmasına katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz. Ayrıca VEGF-A +405G>C polimorfizminin hasta sağ kalım süreleri üzerinden bevasizumab tedavisi cevabı ile ilişkili olabileceğini saptamış olup bu konuda öncü sayılabilecek sonuçlar kaydettik.

KRK karsinogenezinde ve invazyonunda görev alan endotelyal-mezenkimal geçişte görevli SNAI1 ve LOXL2; bağışıklık cevabında görevli PD-1 ve PDL-1; anjiyogenezde görevli VEGF-A moleküllerinin fonksiyonlarını etkileyebilecek polimorfizmlerin etkilerinin ortaya çıkarılması amacı ile KRK hastaları ile kanser teşhisi ve geçmişi olmayan kontroller karşılaştırmalı olarak analiz edildi. PD-1 rs36084323 ve rs7421861 ve PDL-1 rs2282055 polimorfizmleri KRK için genetik birer risk faktörü olarak tespit edilmiş olup bu konuda Türk toplumundaki ilk verileri literatüre kazandırdık. Bilgimiz dahilinde çalışmamız PDL-1 rs2282055 polimorfizminin KRK riski ile ilişkisini ortaya koyan ilk çalışma olma niteliğini taşımaktadır.

KRK’da primer tümör yeri hastalığın seyri, prognozu ve ilaç cevabı ile doğrudan ilişkili olabileceğinden ve genetik farklılıkların tümüyle ortaya çıkarılmasının tedavi başarısını artırma potansiyeli olduğundan araştırmamızda DPYD, MTHFR, TYMS, SNAI1, LOXL2, PD-1, PDL-1 ve VEGF genlerine ait spesifik varyasyonların primer tümör lokalizasyonuna olan etkilerini inceleyerek literatüre geniş çapta veri kazandırdık. Çalışmamızda DPYD 496A>G ve VEGF-A +405G>C polimorfizmleri primer tümör lokalizasyonu ile ilişkili bulunmuş olup sonuçlarımız KRK’nın kişiselleştirilmiş tedavi rejimlerinde primer tümör yerinin etkisinin farkındalığını artırması açısından önem taşımaktadır.

Metastazın KRK’da mortalitenin temel sebebi olması sebebi ile, metastazı tetikleyen ve seyrini etkileyen, bireyler arasında da değişiklik gösteren moleküler genetik etkileşimlerin aydınlatılması amacı ile DPYD, MTHFR, TYMS, SNAI1, LOXL2, PD-1, PDL-1 ve VEGF genlerine ait varyasyonların KRK metastazı ile olan ilişkilerini detaylı olarak inceledik. Çalışmamız Türk KRK hastalarında metastaz sürecinde VEGF-A -460C>T ve DPYD 496A>G polimorfizmlerinin etkilerini ortaya koyan ilk çalışmadır. Araştırmamız aynı zamanda KRK hastalarında SNAI1 rs6125849 polimorfizminin tek başına; LOXL2 rs6999447 ile SNAI1 rs6125849 polimorfizmlerinin ise sinerjetik olarak metastatik fenotiple sonuçlanan etkilerini ilk kez rapor eden çalışma olma niteliği taşımaktadır.

Son olarak, hastaların sağ kalım sürelerini etkileyen genetik faktörlerin ve etkileşimlerin tespit edilmesi hastalığın seyri ile ilgili başarılı bir prognoz ile sonuçlandığından DPYD, MTHFR, TYMS, SNAI1, LOXL2, PD-1, PDL-1 ve VEGF polimorfizmlerin KRK hastalarının progresyonsuz ve genel sağ kalım süreleri ile ilişkilerini inceledik. Çalışmamızda PD-1 rs36084323, PDL-1 rs822336 ve PDL-1 rs2282055, DPYD 85T>C polimorfizmleri hastaların sağ kalım süreleri ile ilişkili bulunmuştur.  Bilgimiz dahilinde sonuçlarımız PD-1, PDL-1 ve DPYD polimorfizmlerinin Türk KRK hastalarının sağ kalımlarına olan etkilerini kapsamlı şekilde ortaya koyan ilk çalışmadır ve konu ile ilgili sınırlı veri bulunan literatüre yeni bilgiler kazandırmıştır.

Tez çalışmamız bireylere has genetik farklılıklardan yararlanarak KRK onkogenezinde, malignitesinde, ilaç cevabında ve sağ kalımında rol oynayan moleküler genetik arka planının anlaşılmasına ve klinik pratikte izlenen terapötik seçeneklerin iyileştirilmesine katkı sağlamanın yanı sıra yeni araştırmalara teşvik edici niteliktedir.