Aşınmış İnsan Dişlerinde Boyut Değişikliklerinin Non Destrüktif ve Kantitatif Olarak Ölçümünde Ultrasonun Etkinliğinin Değerlendirilmesi in vivo ve in vitro çalışma


Yanıkoğlu F.(Yürütücü), Korkut B.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2011 - 2015

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2011
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2015

Proje Özeti

Diş hekimliğinde koruyucu hekimlik uygulamaları giderek önem kazanmaktadır. İleri derecede aşınmış dişlere yapılacak radikal tedavilerdense erken dönemde teşhisi konulacak potansiyel bir aşınmanın tedavisi çok daha kolaydır. Ancak klinikte dişlerdeki aşınmayı sayısal olarak tespit edebileceğimiz pratik bir metod bulunmamaktadır. Ayrıca bu metod çok hassas olmalı ve kesin sonuç verebilmelidir. Sanayi ve tıpta kullanılan ultrason, kantitatif ölçüm yapabilen bir metod olarak bu uygulamada düşünülebilir. Daha önce yapılmış olan in vitro çalışmalarda ultrasonun kalınlık ölçümündeki etkinliği ispatlanmıştır. 20-22 İnsan dişlerindeki abrazyon, atrizyon, abfraksiyon ve erozyon tipi aşınmaların dişin kalınlığını değiştirdiği düşünülürse ultrason, aşınmaların klinikte uzun süreli takibinde kantitatif olarak değerlendirme yapabilecek etkili bir metod olabilir. Bunun yanısıra aşınmanın profilaktik olarak yapılacak tedavinin etkinliğinin belirlenmesinde de ultrason sisteminin başarısı değerlendirilebilir. 

Bu projede; insan dişlerindeki aşınmaların nasıl oluştuğu, bu aşınmaların tespit edilip, erken dönemde önlenebilirliği ve aşınmaların tedavisinde kullanılacak bazı metodlardan bahsedilerek etkinlikleri incelenecektir.

In vivo ve in vitro olarak iki aşamalı bir çalışma planlanmıştır:

1.     In vitro bölümde; çalışma grubu olarak aşınmış insan dişleri, kontrol grubu olarak ise aşınmamış, sağlıklı insan dişleri kullanılacaktır. Dijital kumpas, ışık mikroskobu, ultrason, fluorecam ve mikrosertlik cihazı ile ölçümler yapılacaktır. Ayrıca tüm dişlere aynı oranda aşındırma yapılacak ve tekrar ölçümler yapılacaktır. Bulunan sonuçlara göre kontrol grubuyla sağlıklı dişlerin arasında kıyaslama yapılacak ve metodların birbiriyle uyumlulukları değerlendirilecektir.

2.      In vivo bölümde; çalışma grubu olarak atrizyonlu, abrazyonlu, abfraksiyonlu, erozyonlu veya kombine aşınmış dişler ve kontrol grubu olarak aşınmamış, sağlıklı dişleri olan hastalar seçilecektir. Bu hastalarda ağız içinde ultrason, fluorecam ile ve alınan ölçüler üzerinde dijital kumpas ile ölçümler yapılacaktır. Bu ölçümlerin uyumlulukları ve her birinin zaman içindeki değişimleri ölçebilirlikleri değerlendirilecektir.

           Ayrıca ultrasonun remineralizasyonu da belirleyebildiği düşüncesiyle, bir grup hastaya özel bir rezin materyali ve gece plağı ile tedaviler uygulanacak, dijital kumpas, ultrason ve fluorecam ile periyodik ölçümleri yapılacaktır.