Erdoğan G. (Yürütücü), Uysal T.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2013 - 2015
Kocayemiş ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara, Karadeniz kıyılarındaki
maki alanları içinde yetişmektedir. Çiçeklenme eylülden mart ayına kadar devam eder. Bununla birlikte
çiçekler kasım-aralık aylarında yoğun bir şekilde görülürler. Meyvelerinin
büyüklüğü ortalama 15-25 mm çapında ve 4-8 g ağırlığındadır.
Meyveler kırmızı
renkte, yuvarlak veya yassıdır. Yaz sonunda yeşilden sarıya dönen meyveler
yenilebileceği zaman kırmızı bazen de pembe veya portakal rengine dönüşür ve
kokuludurlar. Meyveler olgunlaşmalarını 1 yılda tamamlarlar. Toplu halde
bulunan meyveler sonbaharda olgunlaşmaya başlar ve uzun süre ağaç üzerinde
kalırlar.
Kırmızı rengi alan
meyveler iyi birer antioksidan kaynağıdırlar ve yüksek miktarda şeker
içerirler. Meyveleri mineral elementler ve özellikle C vitamini (150-280 mg/100
5g) bakımından oldukça zengindir.
Antioksidanlar, yükseltgenebilen substratlara göre daha düşük
konsantrasyonlarda, substratın prooksidanlarla başlatılan oksidasyonunu ciddi
derecede engelleyen ya da geciktiren maddelerdir. Antioksidanlar, hücrelere zarar veren serbest
radikalleri etkin bir şekilde indirgeyerek düşük toksisiteli veya toksik olmayan
ürünlere dönüştürürler. Bu tehlikeli bileşiklerin varlığı, sağlıklı bir yaşam
için antioksidanları önemli kılmaktadır.
Bu çalışmada öncelikle kocayemiş meyvesi ve
yapraklarının içerisindeki antioksidan madde miktarları toplam antioksidan kapasite tayin yöntemleri ile
spektrofotometrik olarak analiz edilecek ve bu sonuçların diğer yapılan
yöntemlerle karşılaştırılması düşünülmektedir.
Anahtar Sözcükler : Kocayemiş, antioksidan, C
vitamini, mineral element, HPLC, strawberry tree, TEAC, CUPRAC,
ABTS, FRAP.