Kocayemiş strawberry Tree Arbutus Unedo Bitkisinin Antioksidan Özelliklerinin Karakterizasyonu


Creative Commons License

Erdoğan G. (Yürütücü), Uysal T.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2013 - 2015

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2013
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2015

Proje Özeti

Kocayemiş ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara, Karadeniz kıyılarındaki maki alanları içinde yetişmektedir. Çiçeklenme eylülden  mart ayına kadar devam eder. Bununla birlikte çiçekler kasım-aralık aylarında yoğun bir şekilde görülürler. Meyvelerinin büyüklüğü ortalama 15-25 mm çapında ve 4-8 g ağırlığındadır.

Meyveler kırmızı renkte, yuvarlak veya yassıdır. Yaz sonunda yeşilden sarıya dönen meyveler yenilebileceği zaman kırmızı bazen de pembe veya portakal rengine dönüşür ve kokuludurlar. Meyveler olgunlaşmalarını 1 yılda tamamlarlar. Toplu halde bulunan meyveler sonbaharda olgunlaşmaya başlar ve uzun süre ağaç üzerinde kalırlar.

Kırmızı rengi alan meyveler iyi birer antioksidan kaynağıdırlar ve yüksek miktarda şeker içerirler. Meyveleri mineral elementler ve özellikle C vitamini (150-280 mg/100 5g) bakımından oldukça zengindir.

Antioksidanlar, yükseltgenebilen substratlara göre daha düşük konsantrasyonlarda, substratın prooksidanlarla başlatılan oksidasyonunu ciddi derecede engelleyen ya da geciktiren maddelerdir.  Antioksidanlar, hücrelere zarar veren serbest radikalleri etkin bir şekilde indirgeyerek düşük toksisiteli veya toksik olmayan ürünlere dönüştürürler. Bu tehlikeli bileşiklerin varlığı, sağlıklı bir yaşam için antioksidanları önemli kılmaktadır.

Bu çalışmada öncelikle kocayemiş meyvesi ve yapraklarının içerisindeki antioksidan madde miktarları toplam antioksidan  kapasite tayin yöntemleri ile spektrofotometrik olarak analiz edilecek ve bu sonuçların diğer yapılan yöntemlerle karşılaştırılması düşünülmektedir.

Anahtar Sözcükler : Kocayemiş, antioksidan, C vitamini, mineral element, HPLC, strawberry tree, TEAC, CUPRAC, ABTS, FRAP.