Parkinson Hastalığının Semptomatik Tedavisinde Kullanılabilecek Yeni İlaç Etken Maddelerin Araştırılması


Görgülü A. O. (Yürütücü), Danış Ö., Koran K., Çalışkan E., Meletli F., Dicle C., et al.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2026

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Nisan 2024
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2026

Proje Özeti

Fosfazen halkalarının taşıdığı fonksiyonel grupların türü, sayısı ve özellikleri, çeşitli moleküler malzemelerin tasarımına ve sentezine olanak tanır. Bu nedenle, fosfazen halkalarına bağlanan çeşitli sübstitüentlerin özelliklerine göre, birçok biyolojik özellikler taşımaktadır.

Lauraceae familyasından Cinnamomum cassia bitkisinin önemli bir bileşeni olarak öne çıkan, sinnamik asit (C9H8O2) adıyla bilinen 3-Fenil-2-propenoik asit bileşiği, beyaz ve kristal bir yapıya sahiptir ve genellikle tatlı kompozisyonların ve sinnamon yağının içeriğinde bulunur. Sinnamik asit ve türevleri, sebzeler, meyveler ve çiçeklerde yaygın olarak bulunan bileşiklerdir. Sinnamik asit, özellikle antioksidan aktivite olmak üzere çeşitli farmakolojik özelliklere sahiptir. Fosfazen bileşikleri, yapılarına bağlanan organik veya inorganik sübstitüentlerin özelliklerine bağlı olarak önemli fiziksel ve kimyasal özellikler sergiler. Bu yüzden son yıllarda tıbbi alandaki yeni ve yenilikçi ilaç moleküllerine olan talep göz önüne alındığında fosfazen bileşiklerinin önemi büyüktür. Kısaca anlatmak gerekirse siklotrifosfazen, Nfenolil ve türevlerinin birleştirildiği yeni yapılar, MAO enzim inhibitör çalışmalarında değerli potansiyeller sunar. Literatürde olmayan, molekül merkezinde bifenol bağlı fosfazen halkasının bulunduğu ve yan gruplarda amino asit içeren hidroksisinnamik asit türevlerinin yer aldığı yeni siklotrifosfazen yapıları sentezlenecek ve karakterize edilecektir. Bu yeni spiro siklotrifosfazenler, Parkinson hastalığında etkili olan MAO enzimlerinin inhibisyonunu amaçlamaktadır.

İlk olarak; 4-hidroksibenzaldehit, 4-hidroksi-3-metoksibenzaldehit, 4-hidroksi-3-nitrobenzaldehit kullanılarak 3 adet sinnamik asit bileşiği (HCA, HMCA, HNtCA) sentezlenecektir. Akabinde bu sinnamik asitler ile amino asit metil esterleri reaksiyona sokularak N-fenolil amino asit türevleri elde edilecektir.

Sonrasında; bu sinnamik asit türevleri ile amino asit metil esterleri reaksiyona sokularak 6 adet N-fenolil amino asit türevi (HCA-Ala-OCH3, HMCA-Ala-OCH3, HNtCA-Ala-OCH3, HCA-Phe-OCH3, HMCA-Phe-OCH3, HNtCA-Phe-OCH3) elde edilecektir.

Daha sonra; spiro siklotrifosfazen (DFF) bileşiği ile N-fenolil amino asit türevlerinin reaksiyonları sonucunda yeni siklotrifosfazen bileşikleri (DFF-HCA-Ala-OCH3, DFF-HMCA-Ala-OCH3, DFF-HNtCAAla-OCH3, DFF-HCA-Phe-OCH3, DFF-HMCA-Phe-OCH3,DFF-HNtCA-Phe-OCH3) elde edilecektir. Tüm bileşiklerin yapıları, FT-IR, NMR ve kütle spektroskopisi ile karakterize edilecektir.

Son olarak; sentezleri ve karakterizasyonu yapılacak olan bu bileşiklerin insan MAO-A ve MAO-B aktiviteleri üzerine etkileri spektroflorometrik olarak belirlenecek ve yüksek inhibitör aktivitesi gösteren bileşiklerin inhibisyon mekanizmaları detaylı olarak araştırılacaktır. Nörodejeneratif rahatsızlıklar ilerleyen yaş ile birlikte kendini gösteren ve bu hastaların sağlıklarını ve yaşam kalitelerini olumsuz olarak etkileyen hastalıklardır. Parkinson hastalığı nörodejeneratif rahatsızlardan en sık görülenlerden biridir ve kesin bir tedavisi olmamakla birlikte semptomatik tedavisinde L-dopa ve monoamin oksidaz-B (MAO-B) inhibitörleri kullanılır. Bu ilaçlar Parkinson patofizyolojisinin temelinde yer alan nöronlardaki dopamin seviyelerinin arttırılmasını hedefler. Bu çalışma Parkinson hastalarının sahip olmak isteyebileceği kaliteli yaşam için başka bir ilaç fikri verme potansiyeline sahiptir.