Kumarinftalonitril Türevlerinin Pıhtılaşma Faktörü Xa Aktivitesi Üzerine Etkilerinin ve Serum Albümine Bağlanmalarının In Vitro ve In Silico İncelenmesi


Demir S. (Yürütücü), Yalçın B., Meletli F., Özdemir M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2025

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2023
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2025

Proje Özeti

Hemostaz, bilindiği gibi damar hasarı olduğunda o bölgede pıhtı oluşumu ile kanamanın önlenmesi ve durmasını sağlamasıyla birlikte oluşan pıhtının eritilmesi ve damar içerisinde yeniden düzenli kan akımının devam ettirilmesini sağlar. Hemostaz, pıhtı oluşumu ile kanama arasındaki dengedir. Denge bozulduğunda istenmeyen koagülasyon veya aşırı kanama ortaya çıkabilir. İstenmeyen koagülasyon durumlarında çok çeşitli trombotik hastalıklar ortaya çıkabilir. Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) yaşam süresi boyunca gerçekleşme ihtimali olan ve uzun bir süre asemptomatik olarak seyredebilen kronik hastalıklardır. Antikoagülan tedavisi kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde umut vadetmektedir. Anti-trombin inhibitörü olan heparinler ve K vitamini antagonistleri, antikoagülan tedavide yaygın olarak kullanılmaktadır. Uzun bir kullanım geçmişlerine rağmen antikoagülan aktivitelerini kontrol etmede zorluk ve kanama üzerindeki olumsuz etkileri gibi problemler yüzünden kullanımları güçtür. Bu sınırlamalar yüzünden daha iyi bir biyogüvenlik profiline sahip yeni anti-trombotik ajanların geliştirilmesi gereksinimi doğmuştur. Yeni anti-trombotik ajanların çoğunluğunun hedefi trombin oluşumundan doğrudan sorumlu olan FXa’nın inhibisyonudur. Oral antikoagülanların yerini alması planlanan, anti-FXa ajanlarının geliştirilmesine yönelik tıp dünyasından büyük bir baskı vardır.  FXa üzerinde etkili olan pek çok yeni bileşik sentezlenmekte ve ilaç adayları arasına girmektedir.

Bilindiği gibi kumarinler, antikoagülan ve anti-trombotik özellikler dahil olmak üzere çok çeşitli biyolojik aktivitelere sahip olduğu bildirilen geniş bir bileşik grubudur. Birçok kumarin türevi, özellikle 4-hidroksikumarin, K vitamininin rejenerasyonunu engelleyerek/yavaşlatarak önemli bir pıhtılaşma önleyici etki göstermektedir. Ayrıca 3-karboksamit kumarinler, 6-substitue analogları, bir dizi benzokumarin amid, pirimidinokumarinlerin ve amidin içeren birçok kumarin bileşiğinin güçlü anti-trombosit ve FXa inhibisyon aktiviteleri gibi antikoagülan özellikleri olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda kumarin-ftalonitril (7-hidroksikumarin türevleri) türevlerinin daha önce literatürde araştırılmamış FXa inhibitör aktiviteleri, multi-spektroskopik yöntemler ile sığır serum albümine (BSA) bağlanma çalışmaları ve hesapsal kimya uygulamaları ile FXa ve BSA’ya bağlanma afiniteleri, aktif bölgedeki konformasyonları, etkileşimde bulundukları amino asitleri ve etkileşim türleri analiz edilecektir.