Bursa il merkezindeki ekmek fırınlarında çalışanların kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ve risk faktörleri


Özaydın A. N., Çatarmut F. N., Demir F. E., Aydoğdu M. B., Karabacak Ö.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2023
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2024

Proje Özeti

BURSA İL MERKEZİNDEKİ EKMEK FIRINLARINDA ÇALIŞANLARIN KAS İSKELET SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI VE RİSK FAKTÖRLERİ

Çatarmut F. N.* Demir F. E. * Aydoğdu M. B.* Karabacak Ö.** Özaydın A. N.**

* Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 2 Öğrencileri

** Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı

Giriş ve Amaç: Bu araştırmada, 2024 Ocak-Mayıs tarihlerinde Bursa'daki ekmek fırını çalışanlarının kas iskelet sistemi (KİS) ve diğer rahatsızlıklarının prevalansının saptanması ve ilgili risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırma, kesitsel bir çalışmadır. Evren, Bursa'da 2023'te faaliyette olan aktif ekmek fırınlarıdır. Örneklem, her biri bir küme olarak kabul edilen, beş merkez ilçede, tabakalı olarak rastgele seçilmiş 30 fırından oluşmuştur. Etik Kurul izni (03.11.2023), Fırıncılar Odasından araştırma izni (13.11.2023) alınmıştır. Katılımcılar bilgilendirilmiş, onamları alınmıştır. Katılımcılardan, sosyodemografik özellikleri, çalışma ortamı ile koşullarını anlamaya yönelik soruların yanında, çalışanların KİS yakınmalarını değerlendirmek amacıyla Cornell Kas İskelet Sistemi Rahatsızlık Ölçeği’ni (CMDQ) içeren anket ile yüz yüze veri toplanmıştır. Katılımcıların boy, ağırlık, bel çevresi, kan basınçları uluslararası standartlara göre ölçülmüş, vücut kitle indeksleri (VKİ) hesaplanmıştır. Fırınlarda, aerosol ölçüm cihazı kullanılarak PM10 boyutundaki toz ölçümleri yapılmıştır. Veriler SPSS kullanılarak non-parametrik, parametrik testler ile analiz edilmiş, istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir.

Bulgular: Bursa'nın 5 merkez ilçesinde aktif çalışan 30 (%45,4) fırında, araştırma sürsi içinde çalışmakta olan, 97 kişiden veri toplanmıştır. Fırınların %10,3'ü matador, %89,6'sı odunludur. Toz ölçümlerinde medyan 0,056 mg/m3'tür. Katılımcıların ortalama yaşları 44,43 ± 13,55 olup, %69,9'u (n=65) erkektir, %30,1'i (n=28) kadındır. Fırıncılarda en sık görülen hastalıklar bel fıtığı (%19,4), hipertansiyon (%12,4), anemi (%8,6), solunum alerjisi (%7,5), diyabet (%7,5) olarak belirlenmiştir. VKİ'ye göre fırıncıların %72,1'i riskli gruptadır. Ekmek pişirenler, pişirmeyenlere göre düşük sağ diz CMDQ puanlarına; tezgahta çalışanlar, çalışmayanlara göre yüksek bel CMDQ puanlarına sahiptir (Mann-Whitney U Testi; p=0,038; p=0,028). 40 yaş altı ve üstü katılımcılarda sağ, sol üst bacak; sağ, sol alt bacak; sağ, sol ayak CMDQ puanlarında farklılık gözlemlenmiştir (Mann-Whitney U Testi; p=0,035; p=0,035; p=0,039; p=0,008; p=0,039; p=0,038). Çalışma süresi ile sağ üst bacak; sağ, sol diz CMDQ puanları ilişkilidir (Kruskal-Wallis Testi; p=0,04; p=0,02; p=0,08).

Sonuç: Fırıncılarda KİS yakınmaları yaygındır. Fırıncıların çalışma koşulları uluslararası iş, işçi sağlığı standartlarına uygun hale getirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: fırın çalışanları, iş sağlığı, kas iskelet sistemi rahatsızlıkları