MMP3 rs679620 polimorfizmi ile openbite vakaları arasındaki ilişkinin incelenmesi


Başal E., Ismet Oglou E.(Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Kasım 2022
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2023

Proje Özeti

Dişler sindirim sisteminin ilk adımı olan besinlerin koparılıp parçalanmasında görev alırlar. Bunun yanı sıra bir diğer önemli görevleri konuşmada seslerin düzgün bir şekilde çıkarılabilmesini sağlamaktır. Çenelerde bulunan dişlerin birbiri ile olan karşılıklı kapanışına oklüzyon denilmektedir. Diş ve dişleri çevreleyen dokuların sağlığını sürdürebilmesi için dişler, çeneler arasında ve ağzı çevreleyen dokular ile bir uyum içerisinde bulunmalı, yani dengeli bir oklüzyona sahip olmalıdır.

 

Dişlerin normal dizilimi genetik ve çevresel faktörlerin etkisi altındadır. Çevresel faktörler olarak; ağız yumuşak dokuları, kasların tonusu, kasların yönleri, dilin pozisyonu vb. faktörler sayılabilir. Dişlerin normal diziliminin bozulmasını tanımlarken “kötü kapanış” anlamına gelen “maloklüzyon” terimi kullanılmaktadır. Bireyler farklı maloklüzyonlara sahip olabilmektedir.

 

Bir maloklüzyon türü olan “açık kapanış”; dişler kapatıldığında ön veya arka gruptaki alt ve üst dişler arasında boşluk oluşması şeklinde tanımlanır. Açık kapanış varlığında kişi ısırma, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını etkili bir şekilde yerine getiremeyebilir. Aynı zamanda açık kapanış dudakların rahat bir şekilde kapatılmasına engel olarak hem estetik, hem de fonksiyon açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.

 

Matrix metallopeptidase-3 (stromelysin 1, progelatinase), tek bir nükleotid polimorfizmidir ve SNP olarak da bilinir. Hücre dışı matrisin ana bileşenlerini parçalayabilir ve ayrıca fibronektin, laminin ve kıkırdak proteoglikanlarını parçalayabilir. Kromozom 11 üzerinde bulunan MMP3 gen bölgesi tarafından kodlanır.

 

Çalışmamızda; MMP3 gen polimorfizminin meydana getirdiği değişiklikler ve bu değişikliklerin açık kapanışta genetik risk faktörleri ile kötü alışkanlıklar arasındaki ilişki araştırılacaktır. Yaptığımız güç analiz sonucunda örneklem büyüklüğü 29 hasta, kontrol grubu için ise 29 sağlıklı birey olarak belirlenmiştir. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti kliniğine başvurmuş ve kriterleri sağlayan bireylerin bukkal mukozasından temin edilen swap örneğinden izole edilen DNA’lar MMP3 geni rs679620 polimorfizmi ve açık kapanış ilişkisi açısından karşılaştırmalı olarak incelenecektir.