Halkla İlişkiler ve Reklamda Bilim İletişimi


Nas A.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Kasım 2023
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2023

Proje Özeti

Eğitimin Amacı

 

TÜBİTAK 2237 (https://2237.tubitak.gov.tr kapsamında desteklenen bu eğitimin amacı, halkla ilişkiler ve reklam alanlarında yüksek lisans veya doktora öğrenimi gören öğrencilere bilim iletişimi eğitimi sunmaktır. Program 30 Kasım 2023 ve 1 Aralık 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda program; halkla ilişkiler ve reklam alanlarında sürdürülen bilimsel çalışmaların halka aktarımı, akademik üretimin gündelik hayata etkileri, sektörle kurulabilecek bağlantılar, teori-pratik ayrımı, bilim ve halkla ilişkiler/reklam kesişimselliği, yeni bilimsel yöntemlerin saha araştırmalarında uygulanması ve disiplini yenilikçi bir perspektiften düşünmemizi sağlayacak farklı bilimsel yaklaşımlar gibi konulara eğilen derslerden oluşacaktır. 

 

Eğitimin Kapsamı

 

Program kapsamında akademisyenler tarafından sunulacak olan dersler, bilim iletişimi olgusunu halkla ilişkiler ve reklam disiplini perspektifinden ele alacak ve üç ana eksende temellenecektir: KavramYöntem ve Etik. Eğitimlerde bilim iletişimi kavramsal açıdan ele alınacak, lisansüstü öğrencilerin sürdürdükleri veya başlayacakları tez çalışmalarında bilim iletişimi kapsamında gerçekleştirebilecekleri metodolojik açılımlara ışık tutulacak ve son olarak bilim iletişiminin toplumsal fayda bağlamında etik sınırları değerlendirilecektir. Eğitim programına katılım için başvuru yapılması gerekmekte olup, 20 kişilik bir kontenjan belirlenmiştir. Programa yüksek lisans ve doktora yapan, tez veya ders aşamasında olan öğrenciler başvurabilecektir. Program kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan eğitimler 40 dakika ders ve 20 dakika tartışma olarak bir saatlik sürelere ayrılmış olup, iki günde yürütülecek dört oturumla ilerleyecektir. Çevrimiçi olarak ZOOM platformu üzerinden gerçekleştirilecek eğitim programına başvuran öğrencilerin aktif katılımı önemli olacaktır. Dersler boyunca öğrencilerin bilim iletişimine dair farklı bakış açılarından faydalanmaları amaçlanacak ve bu bakış açılarını kendi çalışmalarında nasıl ortaya koyabilecekleri üzerine interaktif tartışmalar yapılacaktır. Programa katılım sağlayan öğrenciler, halkla ilişkiler ve reklamda bilim iletişimi eğitimi sertifikası almaya hak kazanacaklardır.

 

Programın Hedeflenen Çıktıları

·      Çeşitli düzeylerde akademik çalışmalar yapan katılımcılar, farklı kurumlar ve yaklaşımlardan akademisyenlerle tanışma imkanına kavuşacaklardır.

·      Bir bilim mekanı olarak üniversitede üretilen bilginin daha geniş kitlelere iletişiminin sağlanabilmesi için gerekli yöntemler üzerine düşünmüş olacaklardır.

·      Lisansüstü çalışmaların gündelik hayattaki pratik etkinliği üzerine bilgilenmiş olacaklardır.

·      Halkla ilişkiler ve reklamda bilimin bir sorunsal olarak daha yaygın biçimde ele alınması için kavramsal ve yöntemsel yaklaşımlar geliştirilecektir.

·      Katılımcılar bilim iletişimi etrafındaki tartışmaları tez çalışmalarına uygulayabileceklerdir.

·      İletişim fakültelerinde üretilen bilginin sektöre yansımaları konusunda yenilikçi bakış açılarına yönelebileceklerdir.

·      İletişim fakültelerinde sürdürülen lisansüstü çalışmalarda üretilen bilginin daha eleştirel, kapsayıcı ve demokratik bir işleve sahip olabilmesi için gerekli imkanlar üzerine düşünebileceklerdir.


D Ü Z E N L E M E V E B İ L İ M K U R U L U

Prof. Dr. Ebru Özgen - Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi

Doç. Dr. Alparslan Nas (Koordinatör) - Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi

Doç. Dr. Merve Çerçi - Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi


Y E R E L D Ü Z E N L E M E K U R U L U

Prof. Dr. Ebru Özgen

Doç. Dr. Alparslan Nas

Doç. Dr. Merve Çerçi

Arş. Gör. Fatmanur Demir

Doktorant Burak Demirer

Doktorant Merve Kuzu

Doktorant Osman Tosun

Doktorant Ozan Çetin

Doktorant Sevgül Demir


E Ğ İ T M E N L E R


Prof. Dr. Ebru Özgen - Marmara Üniversitesi

Prof. Dr. Nurhan Tosun - Fenerbahçe Üniversitesi

Prof. Dr. Hatun Boztepe Taşkıran - İstanbul Üniversitesi

Doç. Dr. Alparslan Nas - Marmara Üniversitesi

Doç. Dr. Merve Çerçi - Marmara Üniversitesi

Doç. Dr. Betül Özkaya - Marmara Üniversitesi

Doç. Dr. Deniz Akbulut - İstanbul Aydın Üniversitesi

Dr. Öğr. Üyesi Sevgi Nur Sadedil - İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi

Dr. Öğr. Üyesi Umur Bedir - İstanbul Aydın Üniversitesi