ULUSLARARASI YAZMA MUSHAFLAR SEMPOZYUMU
12-13 Kasım 2026, İSTANBUL
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı (TÜYEK), koleksiyonlarında, Türk-İslam tarihi ve coğrafyasına ait ilimler tasnifinin hemen her alanında temel başvuru kaynaklarının yer aldığı, dünyanın en zengin entelektüel hafızasıdır. Temel görevleri yazma eserleri muhafaza etmek, kataloglamak, dijitalleştirmek, erişime açmak, neşretmek, restorasyon ve konservasyonunu yapmak olan TÜYEK, 784.000’i aşkın yazma ve nadir matbu eseri, yazma eser uzmanları, restoratörleri, yüzlerce ciltlik yayım faaliyetleri, hâlihazırda erişime açık 483.000 eserin yer aldığı ve her geçen gün gelişmekte olan web sitesi ile alanında dünyanın en büyük kurumudur.
Koleksiyonlarında İslam tarihinin ilk dönemlerinden 20. yüzyıla kadar, farklı coğrafyalarda istinsah edilen binlerce mushaf-ı şerifi muhafaza eden TÜYEK bünyesinde, 27 Mart 2025 tarihinde, T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile Yazma Mushaflar Dairesi Başkanlığı kurulmuş; bu dairenin kuruluşuyla birlikte yazma mushaflarla ilgili çalışmalar da Başkanlığımızın temel görevleri arasında yerini almıştır.
TÜYEK olarak, 10-12 Aralık 2025 tarihlerinde, İstanbul’da, 29 ülkeden 200 ilim adamının katkısıyla gerçekleştirdiğimiz dünyanın en geniş katılımlı I. Uluslararası Yazma Eser Sempozyumu’nun kapanış oturumunda, 12-13 Kasım 2026 tarihinde Uluslararası Yazma Mushaflar Sempozyumu; 2027 yılında ise II. Uluslararası Yazma Eser Sempozyumu'nu düzenleyeceğimizi duyurmuştuk.
Mushaf araştırmaları, yazma mushafların tespiti, tasnifi, tarihlendirilmesi, kataloglanması, dijitalleştirilmesi, neşri gibi konularda faaliyet göstermek üzere kurulan TÜYEK Yazma Mushaflar Dairesi Başkanlığımızın 12-13 Kasım 2026 tarihinde, İstanbul’da gerçekleştireceği Uluslararası Yazma Mushaflar Sempozyumu’na tebliğlerinizle katılımınızdan mutluluk duyarız.
TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU (TÜYEK) BAŞKANLIĞI
Bilgi ve müracaat için:
https://www.yek.gov.tr/yazmamushaflarsempozyumu/