Ortaöğretim kimya eğitiminde asit-baz konusunun öğretiminde klasik ve deneysel yöntemlerin başarıya etkisinin karşılaştırılması.


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik Ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NAMIK KEMAL DEMİRKAYNAK

Danışman: Musa Üce

Özet:

Bu çalışma ile lise ikinci sınıflardan seçilen iki sınıftan geleneksel öğretim yöntemi (klasik yöntem) uygulanan sınıfın konuyu öğrenmedeki başarısı ile, deneysel yöntem uygulanan sınıfın konuyu öğrenmedeki başarısı karşılaştırılmıştır. Araştırma suresince bazı dersler laboratuar ortamında işlenmiştir. Öğrencilerin gruplar halinde deney yapmalarına imkan sağlanmıştır. Ayrıca çalışmada deneysel yöntemin kullanılmasının öğrencilerin kimya dersine olan tutumlarına bir etkisinin olup olmayacağı da anket çalışmalarıyla incelenmiştir. Verileri toplamak için Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi, Bilimsel Başarı Testi ve Kimya Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırma sonunda ilgili konunun öğretiminde deneysel yöntem kullanılan sınıfın başarısının, geleneksel öğretim yöntemi kullanılan sınıfa göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca her iki sınıfta da çalışmanın başında ve sonunda Kimya Tutum Ölçeği uygulanmış ve iki sınıfın da ortalamalarının birbirine yakın çıkması, öğrencilerin kimya dersine karşı olan tutumlarının değişmediği sonucuna varmamıza neden olmuştur.