Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 5. sınıf öğrencilerinde beslenme bilgi düzeylerinin ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2008

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÖZGECAN ASTARLI

Danışman: Ayşe Nilüfer Özaydın

Özet:

Beslenme, büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan öğelerin alınması ve vücutta kullanılmasıdır. Adölesanlarda en sık karşılaşılan riskli davranışlardan biri sağlıksız beslenmedir. Yetişkin çağda kötü beslenme alışkanlığını değiştirmek zor olduğundan erken yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması kritik bir öneme sahiptir. Yüksek öğretim gençliği arasında yeterli ve dengeli beslenmeyi bilmesi ve yeterli ve dengeli beslenme davranışına sahip olması gereken en öncelikli gruplardan biri tıp fakültesi öğrencileridir. Araştırmanın amacı, tıp fakültesi öğrencilerinin beslenme bilgilerini, beslenme alışkanlıklarını ve beslenme konusundaki problemlerini ortaya koymak ve tıp fakültesi eğitiminin beslenme bilgi düzeyine etkisini değerlendirmektir. Kesitsel tipte planlanan araştırma Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 5. sınıflarında öğrenim gören 313 öğrenciyle yürütülmüştür. Örneklem seçilmemiş, öğrencilerin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Ulaşılan 264 (%86.4) öğrenciye gözlem altında anket uygulanıp, standart boy ve ağırlık ölçümleri yapılarak, veriler Kasım 2007-Nisan 2008 tarihleri arasında toplanmış ve SPSS 11.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin %56.4’ü erkektir. Beşinci sınıf öğrencilerinin toplam genel beslenme bilgi ve toplam tıbbi beslenme bilgi puanları birinci sınıflardan anlamlı olarak yüksek bulunmuş, ancak birinci ve beşinci sınıf öğrencilerinin toplam beslenme davranış puanları arasında fark bulunmamıştır. Öğrencilerin %69.7’sinin toplam genel beslenme bilgisi, %30.7’sinin toplam tıbbi beslenme bilgisi, %55.3’ünün toplam beslenme davranışı orta düzeydedir. Öğrencilerin %59.1’inin öğün atladığı ve en çok atlanan öğünün sabah kahvaltısı olduğu saptanmıştır. Cinsiyetler arasında, kızların toplam genel beslenme bilgi puanı ve toplam tıbbi beslenme bilgi puanı erkeklerden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Öğrencilere olumlu beslenme davranışı kazandıracak “beceri eğitim yöntemleri"nin müfredata eklenmesi, öğrencilere “dengeli-yeterli beslenme örneği içeren öğle yemekleri, dengeli-yeterli beslenme örneği içeren sabah kahvaltısı seçenekleri” sunulması, olumsuz beslenme ürünlerini kapsayan kantin hizmetleri yerine “model standart kantin” uygulaması gibi olumlu modelleme örneklerinin üniversite eğitimi süresince sunulması, istendik davranış değişikliklerinin gelişmesine katkıda bulunabilir. Anahtar Kelimeler: Adölesan, beslenme bilgi, beslenme davranış, tıp fakültesi, üniversite öğrencisi SUMMARY The Evaluation of Nutrition Knowledge Levels and Nutrition Behaviours At 1. and 5. Class Students of Marmara University Faculty of Medicine Nutrition is taking necessary elements and using them in the body for growing and living by healthy and productively a long life. Unhealthy nutrition is one of the most frequent risky behaviour at adolescents. Having healthy nutrition behaviours at early ages is having a critical importance because of difficulty of changing bad nutrition behaviours at adult ages. Medical students are the leader group of all university students about knowing adequate and balanced diet and having balanced nutrition behaviours. The aim of the study is to introduce nutrition knowledge, nutrition behaviours and problems about nutrition of medical students and to evaluate impact of faculty of medicine education on the level of nutrition knowledge. This is a cross sectional study. It is making away with 313 medical students in the 1. and 5. classes. Sampling was not selectel and it was aimed to reach all of the students. Data was collected from 264 students (%86.4) with a questionnaire under observation and standard height and weight of students were measured in November 2007-April 2008 and evaluated by SPSS 11.0 program. The students of %56.4 are male. Total general nutrition knowledge scores and total medical nutrition knowledge scores of fifth class students are significantly higher than first class students. But we find no difference between total nutrition behaviour scores of fifth and first classes. %67.9 of students total general nutrition knowledge, %30.7 of them total medical nutrition knowledge and %55.3 of them total nutrition behaviour knowledges are at the medium level. %59.1 of the students pass one meal a day and the most often passed meal is breakfeast. Between the genders, total general nutrition knowledge scores and medical nutrition knowledge scores of females are found significantly higher from males. Interventions like adding ability education methods to education curriculums for giving students positive nutrition behaviour, serving them “including adequate and balanced nutrition model lunch” and “including adequate and balanced nutrition model breakfast” and serving them positive model examples like “model standard buttery” instead of buttery which have negative nutrition products along the university education period may contribute intended behaviour changes. Key Words: Adolescent, nutrition knowledge, nutrition behaviour, faculty of medicine, university students